Kakan ska inte
vara helt platt, så när du har rullat en boll av degen ska den bara plattas
till lite lätt. Har du plats i frysen för en plåt så är det även bra att sätta
in kakorna där några minuter innan plåten sätts in i ugnen för på så sätt
flyter kakorna ut mindre. Amerikanarna vill gärna ha sina kakor stora och av
denna deg skulle det då bli ungefär 15 kakor, medan jag gillar mina kakor
mellanstora och gör 20 kakor. Gör du kakorna mindre än så tror jag att det
fluffiga i kakan lätt försvinner, så som mest skulle jag rekommendera 25 kakor
av degen. I originalreceptet är det ingen kanel i degen utan bara utanpå, men
jag gillar att ha en aning kanel i degen också.
1 ¼ dl mjukt
smör
2 ½ dl socker
1 ägg
1 tsk
vaniljsocker (i amerikanska kakor använder jag gärna flytande vanilj, då det
blir en något annorlunda ”amerikansk” smak då. 1 tsk även där)
4 ½ dl vetemjöl
¼ tsk salt
½ tsk bakpulver
1 ½ tsk kanel
1 msk mjölk
½ dl socker + 2
tsk kanel – att rulla kakorna i.
1) Sätt ugnen på 200°C
2) Blanda smör, socker, ägg och vanilj
3) Blanda mjöl, salt, bakpulver och kanel i
en annan bunke och sikta ner i smörblandningen. Rör sist ner mjölken och blanda
väl
4) Rulla bollar, platta till något och doppa
i kanelsockret. Lägg glest på plåtar
5) Grädda i 8-10 minuter, en bit ovanför
mitten av ugnen.
6) Låt kakorna ligga ett par minuter på
plåten innan de läggs på galler för att svalna.
Ska kakorna
förvaras längre än en vecka trivs de bäst i frysen.
2 kommentarer:
Hurra och välkommen tillbaka !! Detta låter kalasmums, måste testas omgående !!
Stor kram P
Jadu P jag saknar inlägg på din blogg också! ;)
Kram :)
Skicka en kommentar