Summa sidvisningar

måndag 2 april 2012

Sockerpudrade chokladberg

Mmm, riktigt mörkt chokladiga blev dessa kakor! Hade förväntat mig att smaken skulle vara för kraftig för barnen men både barn och vuxna har blivit väldigt förtjusta i dessa. Kakorna är krispiga på utsidan och mjuka på insidan. Dessutom är kakorna glutenfria, vilket alltid är bra. Har du inget maizenamjöl hemma och inte ska baka till någon som är glutenintolerant går det lika bra att byta till vanligt vetemjöl. Upp till en vecka skulle jag säga att kakorna kan förvaras i tät burk i rumstemperatur men vill du spara längre är frysen ett bättre alternativ.


3-4 äggvitor (beroende på äggets storlek)
150 g mörk choklad, gärna 70 %
280 g florsocker –> 140 g + 140 g
60 g kakao, gärna rödbrun (tex. Valrhona)
1 msk Maizena mjöl/stärkelse (inte Maizena redning)
1 krm salt
75 g vit choklad, grovhackad. Gärna Lindt

Ca. 100 g florsocker att rulla kakorna i.

  1. Sätt ugnen på 180°.
  2. Separera äggvitorna från gulorna och låt  vitorna stå framme i rumstemperatur.
  3. Smält den mörka chokladen i mikro eller över vattenbad.
  4. Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp. Var noga med att bunken är riktigt ren och använd gärna en metallbunke om du har.
  5. Väg upp 140 gram florsocker och tillsätt det lite i sänder medan du vispar. Vispa tills smeten blir tjock och krämig.
  6. Blanda i en annan bunke 140 g florsocker, kakao, Maizena och salt. Blanda ner i marängsmeten och vispa för hand eller på låg hastighet med elvisp tills allt är väl blandat.
  7. Rör ner den smälta chokladen samt den vita hackade chokladen. Är smeten lös kan den behöva stå i kylskåpet en liten stund.
  8. Lägg 100 g florsocker i en skål, rulla bollar av smeten som du sedan rullar i florsockret. Lägg glest på en plåt med bakplåtspapper.
  9. Ställ in plåten, strax över mitten i ugnen och baka tills kakorna fluffat upp och ”spruckit”.
  10. Låt svalna på plåten en liten stund innan du flyttar över på galler och låter kallna.


    Njut! Blir ca 20 kakor.

      2 kommentarer:

      Anonym sa...

      Välkommen tillbaka !!!
      Dessa var grymt goda !
      Kram P

      Carina sa...

      Tack P! Skönt att skriva igen, nu ska jag bara ta bort julbilderna uppe i headern så är jag på banan igen! Kram

      Skicka en kommentar