Idag är det våffeldagen så barnen och jag äter våfflor ikväll. Gillar man en lite matigare våffla gör man ett recept med ägg i smeten, men är våfflorna tänkta som efterrätt tycker jag att det är godare med en frasigare, äggfri variant. Nedan finns båda recepten som jag använder och som ger cirka 8 våfflor. Mina barns favorittopping är Nutellagrädde som görs genom att vispa rumsvarm Nutella med lite lättvispad grädde för att sedan vända ner ytterligare lättvispad grädde i blandningen.
Frasiga våfflor
100 g smör
3 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
2 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
2 dl iskallt vatten
· Smält smöret och låt det svalna något
· Blanda de torra ingredienserna i en skål och tillsätt mjölk och vatten
· Rör tills smeten är klumpfri och tillsätt sedan smör
· Pensla våffeljärnet med lite smör före första laggen
· Lägg på galler så de håller sig frasiga
Äggvåfflor
125 g smör
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
2 ägg
2 dl mjölk
2 dl iskallt vatten
· Smält smöret och låt det svalna något
· Blanda de torra ingredienserna i en skål och tillsätt mjölk, vatten och ägg
· Rör tills smeten är klumpfri och tillsätt sedan smör
· Pensla våffeljärnet med lite smör före första laggen
· Lägg på galler så de håller sig frasiga
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar