Himmelskt gott
vetebröd bakat i rekordfart! Snabbare än så här går det inte att baka vetebröd
och resultatet är mycket gott! Det går bra att göra bullar av degen men då
behöver du tillsätta lite mer vetemjöl så degen blir hanterbar. Rulla bollar,
platta ut i handflatan, lägg på en klick fyllning, nyp ihop och lägg med
skarven ner i en bullform.
1pkt jäst
5 dl mjölk150 smör, rumstempererat
1 ägg
1 dl socker
½ tsk salt
10-11 dl vetemjöl
Fyllning:
150 gr smör rumstempererat 2 tsk äkta vaniljpulver
3 dl florsocker
100 gram färskost, typ Philadelphiaost, rumstempererat
Äggstykning: 1 ägg, 1 tsk kallt vatten, 1 nypa salt
PärlsockerHackade hasselnötter
1. Smula jästen i en stor bunke eller i en asistent.
2. Värm mjölk till 35-37° och häll över jästen. Rör om tills jästen löst sig.
3. Tillsätt ägg, socker, smör och salt.
4. Tillsätt vetemjölet lite i taget och rör om ordentligt eller kör i hushållsassistent i några minuter. Degen ska vara lös.
5. Låt degen jäsa i 30-45 minuter. Sätt ugnen på 200°.
6. Platta ut degen i smord långpanna. Använd lite mjöl på handflatan då degen är väldigt kletig.
7. Gör 45-55 hål och fördela fyllningen i hålen (drygt 1 tsk i varje hål). Jäs 30 minuter.
8. Pensla med äggstrykning och strö över pärlsocker och hasselnötter. Grädda tills färgen är fin, ca.15-20 min i 200°/180° varmluft. Skär den avsvalnade kakan i 48 bitar.
1 kommentar:
Jisses vad gott det lät ! kanske en variant att testa nästa gång ! Kram ♥
Skicka en kommentar