5 dl vispgrädde
500 g strösocker75 g glykos
1 vaniljstång eller ½ tsk äkta vaniljpulver
Till kavling; florsocker
1.
Häll grädde, socker och glykos i en kastrull.
Skrapa fröna ur vaniljstången och tillsätt i kastrullen.
2.
Koka under omrörning till 117°. Kyl kastrullen i
ett kallt vattenbad och torka kastrullen torr på undersidan.
3.
Stänk vatten på en marmorskiva eller stenskiva
(eller en ren ugnsplåt) och häll upp massan.
4.
Låt vila i 5 minuter och tablera sedan massan
(stryk den fram och tillbaka på skivan med en degskrapa eller stekspade i metall)
tills den svalnar.
5.
Sikta florsocker i dina händer och arbeta massan
smidig och hanterbar i händerna. Om fettet kryper ur massan tillsätter du lite florsocker
så går det in igen.
6.
Gör inget uppehåll i ditt arbete med massan för
då stelnar den. När massans konsistens är lite fastare lägger du den på ett
bakplåtspapper pudrat med florsocker och kavlar ut massan till ungefär 1 cm
tjocklek, eller hur du önskar ha den.
7.
Låt fudgen stelna i rumstemperatur i 24 timmar.
8.
Skär upp i bitar och förvara i tät burk. Njut!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar