Summa sidvisningar

onsdag 4 december 2013

Adventsbullar - de godaste fyllda lussebullarna!




Fördeg
5 dl mjölk
50 g jäst
500 g vetemjöl

Deg
200 g strösocker
225 g smör, rumstempererat
5 g salt
550 g specialvetemjöl (vanligt vetemjöl går också bra)
1 ägg
2 pkt saffran, sockerbit (och 1 msk sprit att lösa saffranen i, om du vill)

Fyllning/remons till adventsbullar
225 g smör, rumstempererat
200 g rårörsocker
100 g strösocker
40 g vetemjöl
100 g sötmandel, finhackad, eller mandelmassa
4 tsk vaniljsocker eller 2 tsk vaniljpulver (Bourbon ground organic vanilla powder)
(Russin – lägg i blöt i kallt vatten minst 30 minuter innan användning, sila av vattnet)

Äggstrykning/pensling
1 ägg
1 tsk kallt vatten
En liten nypa salt
 
Strösocker och smält smör att ha på efter ugnsbakning.
Blötlagda russin om du ska göra lussekatter.

Fördeg
Blanda den smulade jästen med kylskåpskall mjölk samt mjöl, till en jämn smet. Täck med bakduk och låt jäsa i rumstemperatur ca 2 timmar.

Deg
  1. Krossa saffranet tillsammans med en sockerbit i en mortel och häll på en matsked varm sprit (eller varmt vatten), för att få ut mesta möjliga smak.
  2. Blanda alla degingredienser med fördegen och arbeta samman i en köksassistent, först på låg hastighet i 5 minuter och sedan på högre hastighet i 10 minuter.
  3. Låt degen vila i kylskåp i 30 minuter eller över natten, om du vill vänta med att baka ut den.
  4.  
  5. Mät upp ingredienserna till fyllningen och kör den fluffig med elvisp. Sätt bullformar glest på plåtar om du vill göra fyllda bullar.
  6. Lättast är att rulla degen till en längd, skära i bitar och rulla till bollar. Innan du har rullat alla bollar så har spänningen släppt i den första bollen du rullade och de är då lättare att rulla till lussekatter eller platta ut för att lägga i fyllning.
  7. Till fyllda bullar blir det lagom med en tesked fyllning. Nyp ihop degen och lägg bollen med skarven ner i en bullform.
  8. Tryck ner russin hårt i lussekatterna direkt och pensla med äggstrykning innan bullarna har jäst.
  9. Grädda bullar mitt i ugnen på 240° alternativt i varmluftsugn på 210°. Gör du längder behöver du sänka temperaturen med ca 30°. Grädda tills de fått fin färg. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
  10.  
    Smält smör och pensla de avsvalnade bullarna och doppa dem sedan i strösocker. Det går bra att frysa in bullarna med strösocker på om du bara låter bullarna stå framme en liten stund tills smöret stelnat.    
 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar