Summa sidvisningar

torsdag 16 oktober 2014

Äppelkaka





Ljummen äppelpaj med vaniljsås en kylig höstdag kan smaka himmelskt, men ibland vill man bara ha en äppelkaka att äta som den är, utan krusiduller! Hemma i soffan eller ute i skogen är den lika perfekt, mjuk och saftig. Står sig fint i kylskåp i några dagar.






3-4 stora äpplen
3 msk strösocker
1 msk kanel
½ tsk äkta vaniljpulver

150 gram smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
3 ägg, gärna ekologiska
3 dl vetemjöl
1 tsk kardemumma
1 tsk bakpulver
1 dl mjölk

Glasyr av florsocker och vatten

·      1. Sätt ugnen på 175 grader och klä en stor springform med bakplåtspapper eller smörj den med smör.

·      2. Skala och skär äpplena i bitar.

·      3. Lägg äppelbitarna i en bunke och vänd runt med socker, kanel och vanilj.

·      4. Vispa smör och strösocker så det blir vitt och luftigt.

·      5. Tillsätt äggen, ett i tagen och vispa till en slät smet.

·      6. Vänd ner mjölet blandat med bakpulver och kardemumma, med hjälp av en slickepott.

·      7. Tillsätt mjölken och rör försiktigt tills det är väl blandat.

·      8. Häll smeten i en stor springform.

·      9. Fördela äpplena på kakan.

·      10. Grädda i ca 40-50 minuter, mitt i ugnen.

·      11. När kakan har svalnat blandas ½ - 1 dl florsocker med lite vatten till en glasyr som ringlas över kakan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar