Ljummen äppelpaj med vaniljsås en kylig höstdag kan smaka himmelskt, men ibland vill man bara ha en äppelkaka att äta som den är, utan krusiduller! Hemma i soffan eller ute i skogen är den lika perfekt, mjuk och saftig. Står sig fint i kylskåp i några dagar.
3-4 stora äpplen
3 msk strösocker
1 msk kanel
½ tsk äkta
vaniljpulver
150 gram smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
3 ägg, gärna
ekologiska
3 dl vetemjöl
1 tsk kardemumma
1 tsk kardemumma
1 tsk bakpulver
1 dl mjölk
1 dl mjölk
Glasyr av florsocker
och vatten
· 1. Sätt ugnen på 175 grader och klä en stor
springform med bakplåtspapper eller smörj den med smör.
· 2. Skala och skär äpplena i bitar.
· 3. Lägg äppelbitarna i en bunke och vänd
runt med socker, kanel och vanilj.
· 4. Vispa smör och strösocker så det blir
vitt och luftigt.
· 5. Tillsätt äggen, ett i tagen och vispa
till en slät smet.
· 6. Vänd ner mjölet blandat med bakpulver och
kardemumma, med hjälp av en slickepott.
· 7. Tillsätt mjölken och rör försiktigt tills
det är väl blandat.
· 8. Häll smeten i en stor springform.
· 9. Fördela äpplena på kakan.
· 10. Grädda i ca 40-50 minuter, mitt i ugnen.
· 11. När kakan har svalnat blandas ½ - 1 dl florsocker
med lite vatten till en glasyr som ringlas över kakan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar