Den här kakan är så otroligt mycket mer lättbakad än den ser
ut, och väldigt god! Smeten klickas ut i mandelmusselformar och behöver inte
tryckas ut i formarna, utan det sköter kakan själv när den kommer in i ugnen.
Receptet räcker till ungefär 100 kakor och det går utmärkt att halvera receptet
om man vill ha färre kakor. Förutom att kakorna är så goda skulle jag säga att
det bästa är att formarna inte behöver smörjas, vilket är det tråkigaste när
man bakar mandelmusslor! För mig är det här en julkaka, men den går givetvis
att bakas året om.
500 gram rumstempererat smör
500 gram socker
1 ägg
500 gram vetemjöl
1 krm äkta vaniljpulver (eller 1 tsk vaniljsocker)
1.
Lägg smör och socker i hushållsassistentens
bunke och kör i 15 minuter på medelhastighet. Har du ingen hushållsassistent
går det lika bra att köra med elvispens degkrokar.
2.
Tillsätt ägget och kör ytterligare 5 minuter.
3.
Tillsätt vetemjöl och vaniljpulver. Blanda om
ordentligt för hand, vispa inte.
4.
Sätt ugnen på 175° och lägg mandelmusselformarna
på plåtar.
5.
Klicka i 2-3 teskedar smet i varje form.
6.
Grädda i mitten av ugnen i 10-15 minuter, tills
kakorna är lätt ljusbruna.
7.
Låt kakorna svalna i formarna innan de
försiktigt tas ur genom att knacka ena kanten av formen i bordet.
1 kommentar:
Åh lilla mamsens recept ☺
Detta var längesen.. det måste jag nog testa till jul ! Tack för tipset :-)
Minns när hon glömde ge mig mjölmängden och jag bakade på bara smör och socker o ägg .. så tokigt ! och att jag inte tänkte på det själv då .. haha
Ha det fint ! ♥ Kram P
Skicka en kommentar