Morotskaka har de flesta ätit många gånger, men rödbetskaka har jag inte testat, även om jag sett recept ibland. Så när klockan var 22.45 igår kväll kom jag på att jag nog måste testbaka det istället för att gå och lägga mig! J Det finns alltid något eller någon att fira med en liten sötsak, och imorgon kommer en efterlängtad kollega tillbaka från ett par veckors semester så vad passar då bättre än lite välkomstfika! Jag använde små fyrkantiga formar och det blev 14 muffins som jag toppade med lite vaniljkesella. Det går även bra att grädda smeten i en vanlig hålform.
2 stora rödbetor
1 citron, gärna ekologisk
2 ägg
2 ½ dl socker
1 ½ dl rapsolja
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk kanel
1 tsk vaniljsocker
Topping
Vaniljkesella
Eller – Kesella, florsocker, vaniljsocker och rivet citronskal
- Sätt ugnen på 175°, gärna varmluft. Sätt formar på en plåt
- Skala och finriv rödbetorna
- Tvätta citronen och riv skalet samt pressa ut juicen
- Vispa ägg och socker pösigt
- Rör ned rödbetor, citronrasp och juice samt olja
- Blanda de torra ingredienserna och sikta ner dem, rör om ordentligt, vispa inte
- Fyll formarna till lite mer än hälften och grädda i mitten av ugnen tills de är färdiga, ca 20 minuter, men kolla med en sticka om de är klara
- Låt kakorna svalna helt innan du sätter på Kesellatoppingen, eller förvara i tät burk till senare och sätt på toppingen när de ska ätas.
2 kommentarer:
Supergoda!! Smakade hos Carina och bakade egna nästa dag till dotterns födelsedagskalas med släkten, mycket uppskattade! Jag hade inga ätliga blommor till hands så det blev basilikablad som dekoration och smakförhöjare!
Basilikablad låter fint! Annars tror jag att du har några rosor kvar på baksidan som är ätliga! :)
/Carina
Skicka en kommentar