Idag har jag haft klädvisning av barnkläder från POMPdeLUX och bjöd på bland annat nybakta bullar med valnötsfyllning och får jag säga det själv så blev de väldigt goda! Jag använde mitt vanliga bullrecept med fördeg och gjorde degen samt en jäsning igår kväll. Andra jäsningen var i kylskåpet över natten och sista jäsningen idag på morgonen. Fyllningen med valnötter i kan vara lite svår att bre ut, men jag tycker ändå att det blir bäst att blanda nötterna i fyllningen. Går degen sönder så kan man hjälpa till med händerna att bre ut fyllningen, istället för med en palett.
Fördeg
5 dl mjölk
50 g jäst
500 g vetemjöl
Deg
200 g rårörsocker
200 g smör, rumstempererat
5 g salt
10 g kardemumma, helst nystött
300 g specialvetemjöl (vanligt vetemjöl går också bra)
250 g vetemjöl
1 ägg
Fyllning
275 g smör, rumsvarmt
150 g muscovadosocker, ljust eller mörkt
100 g rårörsocker
150 g valnötter, hackade
50 g vetemjöl
Dekorering
1 ägg, med en liten, liten nypa salt och 1 tsk vatten
hackade valnötter
rårörsocker
Fördeg: Blanda den smulade jästen med kylskåpskall mjölk samt mjöl, till en jämn smet. Täck med bakduk och låt jäsa i rumstemperatur ca 2 timmar eller över natten i kylskåp.
Deg:
- Blanda alla degingredienserna med fördegen och arbeta samman i en köksassistent, först på låg hastighet i 5 minuter och sedan på högre hastighet i 10 minuter.
- Låt degen vila i kylskåp i 30 minuter eller i några timmar om du vill vänta med att baka ut den.
- Mät upp ingredienserna till fyllningen och kör den fluffig med elvisp. Sätt bullformar glest på plåtar.
- Har du ett stort bakbord kavlar du ut hela degen till en rektangel på ca 60 x 30 cm, dela annars upp den i två delar. Stryk på fyllningen och rulla ihop från långsidan. Skär i ca 3 cm stora bitar och lägg i bullformarna.
- Jäs under bakduk ungefär 1 timme, beroende på rumstemperatur.
- Pensla med äggblandningen och strö på hackade valnötter samt rårörsocker.
- Grädda mitt i ugnen på 230° alternativt i varmluftsugn på 200°. Grädda tills de fått fin färg, ca 8 minuter. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar