Bullar utbakade av stortjejen. |
Deg
150 smör, rumsvarmt
5 dl mjölk
50 g jäst
1 ½ dl råsocker
½ tsk salt
1 ägg
½ tsk hjorthornssalt
1 ½ tsk kardemummakärnor, nymalda/krossade
Ca 1 kg vetemjöl
Fyllning
200 g smör, rumsvarmt
2 dl råsocker
3 msk kanel
Dekorering
1 ägg med en liten nypa salt och några droppar vatten
pärlsocker
- Smula jästen i degskålen och häll på mjölken som inte behöver värmas,
- Blanda i alla degingredienserna och arbeta samman i en köksassistent i ca 10 minuter. Tillsätt eventuellt mer mjöl om degen är för klibbig, den ska vara ganska lös
- Låt degen jäsa 45 minuter – 1 timme
- Mät upp ingredienserna till fyllningen och kör den fluffig med elvisp. Sätt bullformar glest på plåtar
- Har du ett stort bakbord kavlar du ut hela degen till en rektangel på ca 60 x 30 cm, dela annars upp den i två delar. Stryk på fyllningen och rulla ihop från långsidan. Skär i ca 3 cm stora bitar och lägg i bullformarna
- Jäs under bakduk ungefär 1 timme, beroende på rumstemperatur
- Pensla med äggblandningen och strö på pärlsocker
- Grädda mitt i ugnen på 230° alternativt i varmluftsugn på 200°. Grädda tills de fått fin färg, ca 8 minuter. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar