Summa sidvisningar

tisdag 4 oktober 2011

Kanelbullens dag

Bullar utbakade av stortjejen.
Idag är det kanelbullens dag och jag ville baka vanliga kanelbullar med barnen. Då det är stressigt med dagishämtning och gympa för lilltjejen en timme senare, fick det bli en deg utan fördeg för att vi skulle hinna med. Det här receptet använde jag redan som barn när jag bakade med min mamma. När vi kom hem ikväll efter gympan var bullarna precis färdigbakta av resten av familjen, så vi fick kanelbullar till efterrätt.




Deg
150 smör, rumsvarmt
5 dl mjölk
50 g jäst
1 ½ dl råsocker
½ tsk salt
1 ägg
½ tsk hjorthornssalt
1 ½ tsk kardemummakärnor, nymalda/krossade
Ca 1 kg vetemjöl

Fyllning
200 g smör, rumsvarmt
2 dl råsocker
3 msk kanel

Dekorering
1 ägg med en liten nypa salt och några droppar vatten
pärlsocker


  1. Smula jästen i degskålen och häll på mjölken som inte behöver värmas,
  2. Blanda i alla degingredienserna och arbeta samman i en köksassistent i ca 10 minuter. Tillsätt eventuellt mer mjöl om degen är för klibbig, den ska vara ganska lös
  3. Låt degen jäsa 45 minuter – 1 timme
  4. Mät upp ingredienserna till fyllningen och kör den fluffig med elvisp. Sätt bullformar glest på plåtar
  5.  Har du ett stort bakbord kavlar du ut hela degen till en rektangel på ca 60 x 30 cm, dela annars upp den i två delar. Stryk på fyllningen och rulla ihop från långsidan. Skär i ca 3 cm stora bitar och lägg i bullformarna
  6.  Jäs under bakduk ungefär 1 timme, beroende på rumstemperatur
  7.  Pensla med äggblandningen och strö på pärlsocker
  8.  Grädda mitt i ugnen på 230° alternativt i varmluftsugn på 200°. Grädda tills de fått fin färg, ca 8 minuter. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar