Summa sidvisningar

torsdag 17 november 2011

Julbiscotti

Det ekar tomt här inne i bloggen i brist på nya inlägg. Det har inte funnits tid vare sig att baka speciellt mycket eller att skriva recept. Förhoppningsvis kommer det recept i slutet av veckan på en ny tårta jag bakade förra veckan med mangomousse. Ikväll borde jag ha tagit det lugnt och gått och lagt mig tidigt då jag ska stå på en mässa hela dagen imorgon, men jag var så sugen på att baka skorpor att det blev det. Tänkte mig först hasselnötsskorpor men choklad är så gott till nötter och snart är det advent så det blev mörk choklad och kanel i. Det är en lätt och luftig skorpa då den inte innehåller något smör.

3 ägg
3 äggulor
3 ½ dl ekologiskt rörsocker
2 ½ msk kanel
100 g hasselnötter, grovhackade
100 g mörk choklad
7 ½ dl vetemjöl special
1 tsk bakpulver
½ krm salt
1 tsk vaniljsocker eller ½ tsk vaniljpulver

1 äggvita till pensling
Rårörsocker att strö över

  1. Sätt ugnen på 180° (165° varmluft)
  2. Vispa ägg, äggulor, socker och kanel luftigt med elvisp
  3. Grovhacka nötter och choklad
  4. Blanda mjöl, bakpulver, salt, vanilj, nötter och choklad i en skål och vänd ner det i äggsmeten
  5. Häll upp den lösa degen på mjölat bakbord och dela i 4 bitar
  6. Rulla 4 längder som är lika långa som plåten. Är degen så lös att det är svårt att lyfta längderna till plåten så kan man istället mjöla lite på bakplåtsduken och rulla längderna där
  7. Pensla längderna med lätt uppvispad äggvita och strö över rårörsocker
  8. Grädda i 20 minuter, ta ut plåten/plåtarna och sänk värmen till 100° (80° varmluft)
  9. Låt längderna svalna ca 10 minuter innan de lyfts över till en skärbräda och skärs på snedden med en riktigt vass kniv. Blir ca 50-60 bitar
  10. Lägg tillbaka skorporna på plåten och eftergrädda ca 7-10 minuter. Vänd sedan på skorporna och grädda ytterligare 10-15 minuter.
  11. Stäng av ugnen och låt skorporna stå kvar i ugnen tills nästa dag.

Det här receptet är mitt bidrag till Månadens sötsak http://sotasaker.com/ med temat VINTER.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar