Summa sidvisningar

onsdag 30 november 2011

Passionsfruktstryffel

Ursäkta den oskarpa bilden

Vill man börja göra julgodis i god tid innan jul är tryffel bra då de fungerar så bra att frysa in. Oftast doppar jag min tryffel i tempererad choklad för jag gillar den tunna ytan som knäcker till när man biter genom tryffeln. Sen kan den vara en god smakbrytning också, som i receptet nedan där jag gjort en tryffel med mjölkchoklad och doppat den i mörk choklad. Om man inte har choklad runt tryffeln kan den ibland behövas rulla i kakaoblandningen efter att den tinat, då kakaon kan smälta in i tryffeln. Personligen tycker jag att det blir för kraftig kakaosmak på tryffeln om den rullas endast i kakao, så jag brukar ta hälften kakao och hälften florsocker. Det är viktigt att sikta båda så det inte blir klumpar.




250 g mjölkchoklad
1 dl grädde
2 passionsfrukter
1 msk glukos eller honung
25 g smör

Garnering
200 g mörk choklad
½ dl florsocker
½ dl kakao

  1. Hacka chokladen och lägg den i en skål.
  2. Gröp ur passionsfrukterna och passera genom en sil ner i skålen med choklad.
  3. Koka upp grädde, smör, glukos/honung och passionsfruktskärnorna.
  4. Häll den varma blandningen genom en sil ner i skålen med choklad. Rör massan slät.
  5. Låt svalna. Helst i rumstemperatur till nästa dag, annars en stund i rumstemperatur och sedan i kylskåp.
  6. Ta upp tryffel med sked och rulla till små bollar, lägg på en bricka med smörpapper.
  7. Vill du inte ha choklad runt så rullar du bollarna i en blandning av siktad kakao och siktat florsocker.
  8. Vill du ha tryfflarna rullade i choklad så tempererar du chokladen genom att hacka all choklad fint. Lägg 2/3 i en skål och smält på medelstark värme. Ta ut ett par gånger och rör om. När all choklad har smält tillsätts resterande choklad. Rör om tills allt smält. Sätt in skålen i mikron på full effekt i 10 sekunder. Nu kan du rulla bollarna i den. Sikta först kakao och florsocker (eller bara kakao om du föredrar det) ner i en skål och ta fram en sil. Lägg lite smält choklad i handflatan och lägg i en boll. Rulla snabbt och försök täcka hela bollen, det behöver inte vara perfekt. Lägg den doppade bollen i kakaoblandningen, rulla runt och lägg i silen direkt för att avlägsna överskotts kakao. Rotera silen och lägg bollen på ett smörpapper. Fortsätt med nästa boll.
  9. Förvara tryfflarna i kylskåp upp till en vecka eller ett par månader i frys.

2 kommentarer:

Sugar Mania sa...

Denna passionfruktstryffel lät fööör god!!

Carina sa...

Den ÄR god! :)

Skicka en kommentar