Summa sidvisningar

måndag 16 december 2013

Rocky road fudge

För varje sort julgodis jag gör tänker jag att det här var årets godaste! Så även med min senaste sort som är Rocky road fudge. Det har blivit många sorters fudge i år, inte alla har hittat in på bloggen, men jag gillar att testa olika konsistenser och kan konstatera att det här är den lenaste sorten. Det är även mitt allra första recept på fudge som jag började använda för drygt 20 år sedan, men då utan nötter och marshmallows i. Du kan hoppa över det om du vill eller tillsätta vilken sorts nötter du vill. Ljus choklad blir lika gott som mörk och jag körde på en blandning denna gång. Barnen föredrar ljus choklad och jag mörk så det blev en kompromiss. Jag gillar smaken av salta nötter i men osaltade går lika bra. Det är svårt att ange hur många bitar det blir, det beror på formens storlek. Använder du en form som är stor som en halv ugnsplåt, 20x30 cm blir det ca 50-60 bitar, men nu ville jag ha extra tjocka bitar och använde en mindre form, ca 15x20 cm och då blev det ca 35 bitar. Fudgen håller flera veckor i kylskåp.

100 g marshmallows, stora eller små
2 dl strösocker
2 dl grädde
100 g smör
200 g ljus choklad (jag använde Marabou)
100 g mörk choklad
1.5 dl jordnötter
1.5 dl mini-marshmallows (eller stora klippta i bitar)
1 msk glykos (kan uteslutas)

  1. Blanda socker, grädde, smör och 100 g marshmallows i en kastrull. Om du använder stora marshmallows är det bra att klippa dem i små bitar först.
  2. Fodra en form med bakplåtspapper eller olja formen lätt. Läs texten ovan gällande storlek på formen.
  3. Värm tills allt smält. Koka på svag värme i 10 minuter under ständig omrörning. Skrapa inte ner smet från kastrullens kanter då det kan medföra att smeten sockrar
    sig.
  4. Ta kastrullen från plattan och rör i chokladen, bruten i bitar. Rör kraftigt tills massan svalnar något.
  5. Rör i nötter och mini-marshmallows och häll snabbt upp i formen.
  6. När fudgen svalnat något täcks den över med plastfolie och ställs i kylskåp. Om du använder den mindre formen tar det nästan ett dygn innan den har stelnat och kan skäras upp. Men provsmaka kan man göra innan! Lättast är att skära upp med en kniv som har spolats med hett vatten och sen torkats torr.

söndag 8 december 2013

Nutellafudge

Lättare än så här blir det inte! Du blandar alla ingredienser i en skål och smälter ihop över vattenbad, häll i form och låt stelna. Klart! Mjuka, krämiga och riktigt chokladigt goda är de!

 


1 burk sötad kondenserad mjölk

1 tsk äkta vaniljpulver

200 g mörk choklad

2 ¼ dl Nutella

3 msk smör

En nypa salt

 

1.       Fodra en liten form med bakplåtspapper.

2.       Blanda alla ingredienser i en stor glas- eller metallskål och sätt över en kastrull med lite vatten.

3.       Låt vattnet sjuda och rör om tills allt smält och blir ordentligt blandat.

4.       Häll upp i formen och låt stelna i kylskåp ett par timmar.

5.       Skär upp och förvara i tät burk i kylskåp.

onsdag 4 december 2013

Adventsbullar - de godaste fyllda lussebullarna!




Fördeg
5 dl mjölk
50 g jäst
500 g vetemjöl

Deg
200 g strösocker
225 g smör, rumstempererat
5 g salt
550 g specialvetemjöl (vanligt vetemjöl går också bra)
1 ägg
2 pkt saffran, sockerbit (och 1 msk sprit att lösa saffranen i, om du vill)

Fyllning/remons till adventsbullar
225 g smör, rumstempererat
200 g rårörsocker
100 g strösocker
40 g vetemjöl
100 g sötmandel, finhackad, eller mandelmassa
4 tsk vaniljsocker eller 2 tsk vaniljpulver (Bourbon ground organic vanilla powder)
(Russin – lägg i blöt i kallt vatten minst 30 minuter innan användning, sila av vattnet)

Äggstrykning/pensling
1 ägg
1 tsk kallt vatten
En liten nypa salt
 
Strösocker och smält smör att ha på efter ugnsbakning.
Blötlagda russin om du ska göra lussekatter.

Fördeg
Blanda den smulade jästen med kylskåpskall mjölk samt mjöl, till en jämn smet. Täck med bakduk och låt jäsa i rumstemperatur ca 2 timmar.

Deg
  1. Krossa saffranet tillsammans med en sockerbit i en mortel och häll på en matsked varm sprit (eller varmt vatten), för att få ut mesta möjliga smak.
  2. Blanda alla degingredienser med fördegen och arbeta samman i en köksassistent, först på låg hastighet i 5 minuter och sedan på högre hastighet i 10 minuter.
  3. Låt degen vila i kylskåp i 30 minuter eller över natten, om du vill vänta med att baka ut den.
  4.  
  5. Mät upp ingredienserna till fyllningen och kör den fluffig med elvisp. Sätt bullformar glest på plåtar om du vill göra fyllda bullar.
  6. Lättast är att rulla degen till en längd, skära i bitar och rulla till bollar. Innan du har rullat alla bollar så har spänningen släppt i den första bollen du rullade och de är då lättare att rulla till lussekatter eller platta ut för att lägga i fyllning.
  7. Till fyllda bullar blir det lagom med en tesked fyllning. Nyp ihop degen och lägg bollen med skarven ner i en bullform.
  8. Tryck ner russin hårt i lussekatterna direkt och pensla med äggstrykning innan bullarna har jäst.
  9. Grädda bullar mitt i ugnen på 240° alternativt i varmluftsugn på 210°. Gör du längder behöver du sänka temperaturen med ca 30°. Grädda tills de fått fin färg. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
  10.  
    Smält smör och pensla de avsvalnade bullarna och doppa dem sedan i strösocker. Det går bra att frysa in bullarna med strösocker på om du bara låter bullarna stå framme en liten stund tills smöret stelnat.    
 


 

torsdag 28 november 2013

Årets godaste julgodis! - Traditionell fudge

Fudge är något som jag tillverkat till jul under många år, i olika varianter. En gemensam sak har dock varit att det alltid har varit en len och krämig fudge. Det här receptet däremot är inte av den sorten utan det är den traditionella fudgen med kort konsistens som smälter i munnen. Den är inte lika smulig och sockrig som den brittiska/skottska, utan mer ett mellanting. Riktigt god är den och något helt annat än den lena sorten, så lite konstigt är det att det heter samma sak fast de smakar så olika. Receptet är av konditor Jan Hedh. Det blir ungefär små 75 bitar. 



5 dl vispgrädde
500 g strösocker

75 g glykos

1 vaniljstång eller ½ tsk äkta vaniljpulver

Till kavling; florsocker

1.       Häll grädde, socker och glykos i en kastrull. Skrapa fröna ur vaniljstången och tillsätt i kastrullen.

2.       Koka under omrörning till 117°. Kyl kastrullen i ett kallt vattenbad och torka kastrullen torr på undersidan.

3.       Stänk vatten på en marmorskiva eller stenskiva (eller en ren ugnsplåt) och häll upp massan.

4.       Låt vila i 5 minuter och tablera sedan massan (stryk den fram och tillbaka på skivan med en degskrapa eller stekspade i metall) tills den svalnar.

5.       Sikta florsocker i dina händer och arbeta massan smidig och hanterbar i händerna. Om fettet kryper ur massan tillsätter du lite florsocker så går det in igen.

6.       Gör inget uppehåll i ditt arbete med massan för då stelnar den. När massans konsistens är lite fastare lägger du den på ett bakplåtspapper pudrat med florsocker och kavlar ut massan till ungefär 1 cm tjocklek, eller hur du önskar ha den.

7.       Låt fudgen stelna i rumstemperatur i 24 timmar.

8.       Skär upp i bitar och förvara i tät burk. Njut!

 

onsdag 27 november 2013

Hallonkola




En riktigt frisk och syrlig hallonsmak är det på den här kolan. Kokosfettet gör att kolan får en konsistens som är mjuk och tuggbar, även när kolan är kall. Önskar du en mildare
hallonsmak kan du minska mängden hallonpuré och istället öka med samma mängd grädde.




 
165 g Hallonpuré
165 g Strösocker
100 g Grädde
 
1 msk Glykos
40 g Ekologisk kokosolja/kokosfett
 

1.       Passera hallonen i en sil, det behövs ungefär 250 g hela hallon.

2.       Blanda alla ingredienserna i en tjockbottnad kastrull och koka till 130 grader eller gör ett kulprov. Om fettet kryper ut ur kolan kan du tillsätta lite florsocker, så kryper det in igen.

3.      Häll ut i en liten form täckt med bakplåtspapper och låt kolan stelna, skär upp den i bitar.

4.       Slå in i papper, förvara gärna i kylskåp. Blir ca 30 kolor.

 

tisdag 26 november 2013

Trillingnöt


Ibland är det enklaste också det godaste! Trillingnöten i Aladdinasken brukar försvinna snabbt, så i år fick det bli en av godissorterna till julens gottebord. Så gott!


200 gram hasselnötter

200-250 gram mjölkchoklad

1 tsk kokosolja eller rapsolja
2 rutor vit choklad
2 rutor mörk choklad

1.       Rosta hasselnötterna på medelvärme i en torr stekpanna eller i ugn tills nötterna har fått en liten aning färg.

2.       När nötterna svalnat något gnuggar du dem mellan händerna eller i en kökshandduk, så skalen lossnar. Släng skalen och lägg nötterna i en skål.

3.       Smält mjölkchokladen i en skål över vattenbad. Häll över lite av den smälta chokladen i skålen med de skalade hasselnötterna. Chokladen ska bara täcka nötterna en aning. Stäng av spisen men låt skålen med choklad stå kvar över det varma vattnet.


Nötter doppade en respektive
 två gånger.

4.       Lägg upp nötterna tre och tre på bakplåtspapper på en bricka med hjälp av två teskedar. För att nötterna ska hålla ihop när de doppas andra gången hällde jag en liten klick choklad i mitten av varje trillingnöt innan brickan åkte in i kylen för att stelna.

5.       Lägg en tesked kokosolja i chokladen och sätt på värmen på spisen igen. Ta ut de stelnade nötterna och doppa dem en gång till. Låt stelna i kylen.

6.       Smält den vita och den mörka chokladen, lättast i varsin plastpåse (i micro eller i varmt vatten) som   du sen använder för att spritsa, genom att klippa ett litet hål i ett av hörnen.

7.       Låt kallna en stund i kylen igen, klart! Förvara i skafferi eller i rumstemperatur. Om de förvaras i kylskåp blir de lätt vita.

söndag 24 november 2013

Vetedegsrutor med vanilj- och färskostfyllning (aka Philadelfiarutor)


 
Himmelskt gott vetebröd bakat i rekordfart! Snabbare än så här går det inte att baka vetebröd och resultatet är mycket gott! Det går bra att göra bullar av degen men då behöver du tillsätta lite mer vetemjöl så degen blir hanterbar. Rulla bollar, platta ut i handflatan, lägg på en klick fyllning, nyp ihop och lägg med skarven ner i en bullform.

 
 
 
Ca. 48 styck

1pkt jäst
5 dl mjölk
150 smör, rumstempererat
1 ägg
1 dl socker
½ tsk salt
10-11 dl vetemjöl

Fyllning:
150 gr smör rumstempererat
2 tsk äkta vaniljpulver
3 dl florsocker
100 gram färskost, typ Philadelphiaost, rumstempererat

Äggstykning: 1 ägg, 1 tsk kallt vatten, 1 nypa salt
Pärlsocker
Hackade hasselnötter

1.       Smula jästen i en stor bunke eller i en asistent.  
2.      Värm mjölk till 35-37° och häll över jästen. Rör om tills jästen löst sig.
3.      Tillsätt ägg, socker, smör och salt.
4.      Tillsätt vetemjölet lite i taget och rör om ordentligt eller kör i hushållsassistent i några   minuter. Degen ska vara lös.
5.      Låt degen jäsa i 30-45 minuter. Sätt ugnen på 200°.
6.      Platta ut degen i smord långpanna.  Använd lite mjöl på handflatan då degen är väldigt kletig. 
7.      Gör 45-55 hål och fördela fyllningen i hålen (drygt 1 tsk i varje hål). Jäs 30 minuter.
8.      Pensla med äggstrykning och strö över pärlsocker och hasselnötter. Grädda tills färgen är fin, ca.15-20 min i 200°/180° varmluft. Skär den avsvalnade kakan i 48 bitar.

lördag 23 november 2013

Ekologisk ischoklad med lakrits


Efter att jag köpt min första burk med lakritspulver vill jag gärna testa hur det smakar i alla bakverk, tja kanske inte riktigt alla, men många. Lakrits är ju så gott och ischokladen är inget undantag. För att få lite salt lakritssmak så stödde jag även krossat salt lakritsströssel på toppen och det blev perfekt för mina smaklökar. Använd alltid ekologisk kokosolja när ni gör ischoklad, för det vanliga kokosfettet är processat och består bara av onyttigheter. Kokosoljan finns oftast på hyllan med baksaker men i vissa affärer står den i hyllan med oljor. Den är mycket dyrare än den processade sorten som du hittar i kyldisken, men det är värt att betala mer för den. Salt lakritsströssel brukar finnas vid glassen i en likadan tub som chokladsås och liknande säljs i. Ett annat fabrikat som smakar precis likadant säljs på ÖoB, betydligt billigare i stora förpackningar. Lakritspulver säljs i burkar och står oftast i bakhyllan.

80 g kokosolja, ekologisk
90 g mörk choklad
90 g ljus choklad
1 ½ tsk lakritspulver

 Salt lakritsströssel att strö över.

  1. Sätt ut ca 40 små metallformar på en liten bricka eller fat.
  2. Häll lite vatten i botten på en kastrull och sätt spisen på låg/mellanvärme.
  3. Lägg en glas- eller metallskål över och lägg i kokosolja, lakritspulver samt choklad bruten i bitar. Vänta tills allt smält.
  4. Häll hett vatten i en liten kanna med hällpip. Är kannan kall stelnar chokladen i den.
  5. När choklad och kokosfett har smält häller du ut det varma vattnet och torkar kannan noga. Rör om i chokladblandningen och häll över i kannan samt fyll formarna.
  6. Vänta ungefär 5 minuter innan du krossar strösslet lätt i handen och strör över ischokladen.
  7. Låt svalna i kylskåpet.
  8. Förvara i tät burk i kylskåp. Går att frysa.

lördag 7 september 2013

Lyxig äppelkaka

Äppelkaka för mig är oftast detsamma som smulpaj, så därför känns det lite lyxigt att göra något annat ibland. Jag tycker att det mesta med mandel i är gott och i kombination med vit choklad och mandelmassa blir det riktigt gott! Eftersom äpplena kokas i smör och farinsocker blir de riktigt mjuka och smälter i munnen. Pajskalet kan göras i förväg och frysas in om man vill men pajen är godast att servera ofryst. Själv gjorde jag flera pajskal samtidigt, fyllde en med äpple och frös in de andra till ett annat tillfälle. 


Pajskal
2 ½ dl vetemjöl
100 g smör
2 msk farinsocker
2 äggulor

 4-8 äpplen, beroende på storlek

Pajfyllning 
50 g smör
1 dl farinsocker
½ dl rostade mandelspån

Pajtopping
50 g vit choklad
50 g mandelmassa
½ dl mandelspån

Tillredning 
  1. Blanda vetemjöl och smör tills det blir smuligt.
  2. Rör i farinsocker och äggulor. Blanda tills du har en fast deg.
  3. Lägg upp på lätt mjölat underlag och knåda till en jämn deg. Kavla ut till en rundel och klä en låg pajform på cirka 23-27 cm. Ställ i kylen.
  4. Sätt ugnen på 225°. Rosta mandeln gyllene i en torr stekpanna.
  5. Skala och kärna ur 4-8 fasta äpplen och klyfta i åttondelar.
  6. Smält smöret i en stekpanna och häll i 1 dl farinsocker och lägg ner äppelklyftorna. Låt det hela puttra på spisen strax över medeltemperatur, rör om då och då. Om äpplena inte är fasta, t.ex. om du använder Transparante blanche, låt smör och socker koka ihop i några minuter innan du lägger i äpplena.
  7. Riv mandelmassan och hacka chokladen.
  8. Efter ungefär 10 minuter börjar sockermassan tjockna något samtidigt som äpplena börjar mjukna. Blanda ner rostade mandelspån och stjälp sedan upp över degen i pajformen. Strö över vit choklad och mandelmassa. Avsluta med att strö över mandelspånen. Grädda i cirka 25 minuter.

Servera ljummen med vaniljgrädde eller vaniljglass.