Summa sidvisningar

torsdag 5 april 2012

Cupcake Dulce de leche

Min ambition denna gång var att göra ett riktigt gott bakverk som är lika gott som ett baserat på choklad! Det är inte lätt då många med mig tycker att det alltid är godast med choklad i, men det måste vara möjligt, eller? Ibland kan jag få dille på citron, mandel, mint, kokos eller något annat medan choklad alltid finns där i bakgrunden som en favorit. Efter idogt letande på amerikanska hemsidor och bloggar så hittade jag receptet nedan som jag försvenskade och ändrade lite i. Dom blev underbart goda och omtyckta! Frågan är bara om dom är lika goda som motsvarande chokladbaserat bakverk? På en tiogradig skala får bakverken 8 ½ av mig, med betänkandet att jag aldrig bakat något som nått upp till 10. The best is yet to come!


Fyllningen ska koka i två timmar och sedan svalna, så börja med den.


Dulce de leche

1 oöppnad burk kondenserad mjölk (à ca 400 g)

  1. Ta bort pappret runt burken och alla limrester, som annars fastnar på insidan av kastrullen.
  2. Lägg den oöppnade burken med kondenserad mjölk i en stor kastrull. Fyll på med vatten så att det täcker burken plus lite till. Det är viktigt att burken hela tiden är täckt med vatten, fyll på då och då med hett vatten under kokningen om det behövs. Låt koka i 2 timmar.
  3. Lyft upp burken. Låt svalna ordentligt innan den öppnas. Rör såsen slät i en bunke.
  4. Det går bra att spara krämen i kylskåp ca 3 dagar, men den behöver några timmar i rumstemperatur innan den blir mjuk och kan användas. 
Muffins

330 g vetemjöl

2 tsk bakpulver

½ tsk salt

225 g smör, rumstempererat

500 g strösocker

4 stora ägg, rumstempererade

1 tsk vaniljsocker (eller ½ tsk vaniljpulver)

1 ¾ dl lättfil

1 ¼  dl frysta eller färska blåbär


Till fyllning: ca 2 dl dulce de leche

  1. Fyll en muffinsplåt med pappersformar och sätt ugnen på 175°C.
  2. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en bunke.
  3. I en annan bunke vispar du smör och socker med elvisp i ca 3 minuter.
  4. Blanda i ett ägg i taget i smörsmeten och vispa ordentligt däremellan.
  5. Blanda ner lite av mjölblandningen, rör ordentligt, blanda i lite av lättfilen och rör om. Fortsätt att alternera tills allt är väl blandat. Blanda snabbt ner blåbären.
  6. Fyll muffinsformarna till ¾. Baka i ca 18 minuter eller tills en sticka du sticker ner i muffinsen kommer upp torr. Låt svalna helt.


Dulce de leche marängsmörkräm

3 stora äggvitor, rumstempererade

140 g strösocker

Liten nypa salt

225 g smör, rumstempererat

1 tsk vaniljsocker (eller ½ tsk vaniljpulver)

¾ dl dulce de leche

  1. Blanda äggvita, socker och salt i en glasskål över ett vattenbad med sjudande vatten. Vispa försiktigt tills allt socker är upplöst och smeten är varm.
  2. Ta skålen från värmen och vispa med elvisp tills smeten kallnat och bildar en fast maräng.
  3. Tillsätt lite smör i taget och vispa ordentligt mellan varje gång.
  4. Blanda ner Dulce de leche och vispa ett par minuter tills det blir en jämn smet.
  5. Vill du göra toppingen i förväg går det bra att förvara den i kylskåp i 3 dagar eller i frys i 1 månad, väl förpackad. När toppingen sedan har rumstemperatur vispar du den ca 5 minuter innan den kan användas.
Montering
1. Skär ett konformat hål på toppen av varje muffin och fyll med Dulce de leche.
2. Bred ut marängsmörkräm på toppen.
3. Garnera efter tycke och smak. Njut!

Det blev 33 halvstora cupcakes av receptet, men vill du ha riktigt stora skulle jag gissa att det blir omkring 15 stycken.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar