Summa sidvisningar

lördag 4 maj 2013

Moussetårta med hallon och passionsfrukt

Det här är min favorittårta och den tårta som jag alltid återkommer till! Då jag har fått önskemål att lägga in fler bilder så gör jag det till ett nytt inlägg. Tårtan är inte svår att göra men det är viktigt att läsa igenom hela receptet noga innan du börjar, då det är många moment. Den kan göras med bara hallonmousse eller som i originalet, med passionsfruktsmousse i mitten. Jag hoppas att du kommer att gilla tårtan lika mycket som jag gör!Chokladbotten
2 ägg
3 dl strösocker
135 g smält smör
1 ½ dl vetemjöl                                                                                
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
Om man vill: en näve rostade hasselnötter

Smörj och bröa en rund springform på ca 22 cm i diameter. Sätt ugnen på 175° och rör ihop ägg och socker. Tillsätt smält smör. Blanda mjöl, kakao, vanilj och salt och sikta ner i smörblandningen. Häll i formen och om du vill ha nötter i, strör du över och trycker ner dem i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter. Kakan ska vara lite kladdig (men inte kladdig som en kladdkaka).

Passionsfruktmousse som interiör
2 blad gelatin
25 g äggula
50 g florsocker
100 g passerad passionsfrukt
260 g vispgrädde


Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Vispa grädden, hellre lite för lös än för hård. Vispa äggulorna och sockret lätt och luftigt samt blanda ner den rumstempererade purén. Smält gelatinet med lite av grädden och blanda ner i purén. Blanda i grädden till en mousse. Fyll en liten form eller anslagsring (ca 12-15 cm), som är fodrad med plastfolie, och frys in ett par timmar innan tårtan ska monteras.
Det går åt många passionsfrukter och ofta fyller jag på med en liten aning färskpressad apelsinjuice om det blir för lite juice från passionsfrukterna.


Hallonmousse
4 blad gelatin
250 g passerade hallon (ca 350 g hallon)
150 g florsocker
500 g vispgrädde


Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Vispa grädden, hellre lite för lös än lite för hård. Passera hallonen och väg igen så det blir 250 g. Blanda den rumstempererade purén med florsockret
tills sockret smält.

Smält gelatinet på låg värme i mikron med lite av grädden och blanda ner i hallonpurén.

Vänd ner hallonpurén i grädden och
rör tills det är väl blandat.
 
Montering

  • Lägg chokladbotten i en ren springform. Ha gärna ett smörpapper i botten så är det lättare att få loss tårtan när den ska serveras.
 
 
 
 
 
 
 
 

  • Klipp ett ark OH-plast (eller plastficka) i tre delar på längden. Tejpa ihop dem med frystejp till en lång remsa.
 
 
 
 
 
 
 
  • Sätt remsan runt kakan och tejpa ihop. Se till att alla tejpbitar sitter på utsidan, och inte in mot tårtan.
 

  • Sätt fast ringen/ytterkanten på formen. 
 
 
 
 
 
  • Ta loss den frusna passionsfruktsmoussen ur sin form/ring och lägg mitt på chokladbotten. Lägg hallonmousse runt kanten först och slå formen i bordet så att eventuella luftbubblor försvinner och så det rinner ner ordentligt längs kanten. Fyll på med resten av moussen. (Alternativt hoppa över passionsfruktsmoussen och fyll med hallonmousse direkt). Stryk toppen slät. 
 
  • Frys in. Plasta tårtan väl så det inte kommer in luft och torkar ut den. Den klarar sig i frysen upp till en månad.   
Färdigställande av tårtan
Ta fram tårtan ur frysen i god tid så den hinner tina ordentligt. Jag brukar ställa in den i kylskåpet dagen innan, men vill man tina den i rumstemperatur så går det bra och det tar minst 3 timmar. Lägg över tårtan på ett tårtfat medan den ännu är frusen, det är nästan omöjligt att flytta tårtan efter den tinat.

För att få riktigt släta och fina kanter tar man bort plasten innan tårtan tinat, men ska tårtan transporteras så är det bättre att plasten är kvar till den ska dekoreras.

Dekorera tårtan med t.ex. färska hallon och passionsfrukt eller några vackra levande blommor. Ibland har jag sockerrostad mandel runt nederkanten på tårtan. Rosta flagad mandel med strösocker i en stekpanna tills den fått lite färg. Låt svalna på ett bakplåtspapper. Andra gånger tempererar jag choklad och stryker på en remsa med OH-plast och sätter runt, se bilder nedan.

Originalrecept av Jan Hedh, med ändringar av Carina Innings


Här har jag tempererat vit och mörk choklad, gjort mönster
och brett ut på OH-plast samt brutit i bitar innan jag tryckt
fast på sidorna.


Den här tårtan har blåbärsmousse, men samma recept förutom bären.

2 kommentarer:

Anonym sa...

MUMS !!!!!!!!!!!! / P

Anonym sa...

Jag gjorde den här tårtan till vårt bröllop 2018. Den är helt underbar och alla älskade den! Receptet sparat och nu är det dags att göra den igen till en fest framöver. Tack för ett härligt recept!😃

Skicka en kommentar