Summa sidvisningar

måndag 16 december 2013

Rocky road fudge

För varje sort julgodis jag gör tänker jag att det här var årets godaste! Så även med min senaste sort som är Rocky road fudge. Det har blivit många sorters fudge i år, inte alla har hittat in på bloggen, men jag gillar att testa olika konsistenser och kan konstatera att det här är den lenaste sorten. Det är även mitt allra första recept på fudge som jag började använda för drygt 20 år sedan, men då utan nötter och marshmallows i. Du kan hoppa över det om du vill eller tillsätta vilken sorts nötter du vill. Ljus choklad blir lika gott som mörk och jag körde på en blandning denna gång. Barnen föredrar ljus choklad och jag mörk så det blev en kompromiss. Jag gillar smaken av salta nötter i men osaltade går lika bra. Det är svårt att ange hur många bitar det blir, det beror på formens storlek. Använder du en form som är stor som en halv ugnsplåt, 20x30 cm blir det ca 50-60 bitar, men nu ville jag ha extra tjocka bitar och använde en mindre form, ca 15x20 cm och då blev det ca 35 bitar. Fudgen håller flera veckor i kylskåp.

100 g marshmallows, stora eller små
2 dl strösocker
2 dl grädde
100 g smör
200 g ljus choklad (jag använde Marabou)
100 g mörk choklad
1.5 dl jordnötter
1.5 dl mini-marshmallows (eller stora klippta i bitar)
1 msk glykos (kan uteslutas)

  1. Blanda socker, grädde, smör och 100 g marshmallows i en kastrull. Om du använder stora marshmallows är det bra att klippa dem i små bitar först.
  2. Fodra en form med bakplåtspapper eller olja formen lätt. Läs texten ovan gällande storlek på formen.
  3. Värm tills allt smält. Koka på svag värme i 10 minuter under ständig omrörning. Skrapa inte ner smet från kastrullens kanter då det kan medföra att smeten sockrar
    sig.
  4. Ta kastrullen från plattan och rör i chokladen, bruten i bitar. Rör kraftigt tills massan svalnar något.
  5. Rör i nötter och mini-marshmallows och häll snabbt upp i formen.
  6. När fudgen svalnat något täcks den över med plastfolie och ställs i kylskåp. Om du använder den mindre formen tar det nästan ett dygn innan den har stelnat och kan skäras upp. Men provsmaka kan man göra innan! Lättast är att skära upp med en kniv som har spolats med hett vatten och sen torkats torr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar