Summa sidvisningar

onsdag 29 juli 2015

ShortbreadHärliga brittiska, smöriga, smuliga shortbreads!! Ofta är det enkla också det godaste! Brysselkex är till exempel en av mina favoritkakor och det receptet är snarlikt brittiska shortbread, med skillnaden att det är mer vetemjöl i en mördeg till brysselkex. Detta recept på shortbread har dessutom maizenamjöl i degen, vilket gör kakorna mer spröda och smältande. Jag gillar smaken av rårörsocker och använder det istället för vanligt vitt socker.


225 g smör, rumsvarmt
110 g rårörsocker
½ tsk äkta vaniljpulver
225 g vetemjöl
110 g maizena
1/2 krm salt

Extra rårörsocker att strö över kakorna direkt efter gräddning.

1.    Vispa rumsvarmt smör med rårörsocker och vanilj i maskin tills det blir vitt och luftigt.
2.   Sikta ner vetemjöl, maizena och salt och rör om.
3.   Lägg degen på mjölat bakbord och knåda ihop till en jämn deg. Knåda inte mer än nödvändigt för då förlorar kakorna sin sprödhet.
4.   Lägg degen mellan två mjölade bakplåtspapper och kavla ut till en rektangel med cirka 1 cm tjocklek. Skär ut kakor i önskad storlek, cirka 25-30 kakor. Pricka kakorna med gaffel eller som jag gjorde, med en ätpinne.
5.    Lägg kakorna på plåt och låt vila i kylskåp i minst 30 minuter och sätt ugnen på 175°.
6.   Grädda kakorna i cirka 20 minuter.  De ska inte få färg mer än ytterst lite i kanterna. Blir kakorna ljusbruna är de fortfarande goda men förlorar sin sprödhet. Så snart kakorna kommer ut ur ugnen strös lite socker över. Låt svalna en liten stund på plåten och flytta sedan över till galler för att kallna.

Förvara i tät burk.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar