I Finland äter man munkar (Munkki) och dricker sima
(liknar mjöd) till Valborg, men även vid andra högtidliga tillfällen. Munkar är
ganska enkelt att baka, mycket lättare än vad de flesta föreställer sig. Det är
viktigt att INTE ha köksfläkten på pga brandrisk och att alltid ha kastrullocket
nära ifall oljan skulle bli överhettad och börja brinna.
0,5 paket jäst (25 gr)
2 1/2 dl mjölk
100 gr smör
1 dl socker
1 krm salt
1,5 tsk mald kardemumma
1 ägg
7 1/2 dl vetemjöl (ev lite mer)
neutral olja till fritering (1/2 -1
liter)
strösocker
1. Smula jästen i en bunke.
2. Värm mjölken till fingervarmt. Häll den över jästen och
rör om.
3. Smält smöret och häll i bunken med mjölk och jäst.
4. Tillsätt socker, salt, kardemumma och ägg. Rör om
ordentligt.
5. Häll i mjölet och knåda tills degen blir slät. Degen ska
vara ganska lös.
6. Täck över bunken med en bakduk och låt jäsa i 30 minuter.
7. Pudra vetemjöl på bakbordet och häll ut degen.
8. Dela degen i 30 lika stora bitar.
9. Rulla bitarna till bollar och låt jäsa under bakduk i 30
minuter.
10. Nu ska bollarna
bli ringar. Med mjöliga fingrar sticker du hål i en boll i taget. Dra i degen
så det blir ett stort hål.
11.Ta fram en vid kastrull och värm oljan till 180 grader.
Utan termometer kan man se om oljan har rätt temperatur genom att lägga i en
liten bit vitt bröd. När oljan är lagom varm blir brödet ljusbrunt.
12. Fritera 2-3
munkar i taget, tills de är ljusbruna. Det tar ca 30 sekunder per sida.
13. Lyft upp munkarna
och lägg dem på hushållspapper och doppa dem sedan direkt i strösocker. Om man
väntar fastnar inte sockret.
Det går bra att
frysa munkarna.
1 kommentar:
jättefina munkar!
Skicka en kommentar