Summa sidvisningar

onsdag 7 februari 2018

Finska munkar

I Finland äter man munkar (Munkki) och dricker sima (liknar mjöd) till Valborg, men även vid andra högtidliga tillfällen. Munkar är ganska enkelt att baka, mycket lättare än vad de flesta föreställer sig. Det är viktigt att INTE ha köksfläkten på pga brandrisk och att alltid ha kastrullocket nära ifall oljan skulle bli överhettad och börja brinna.

0,5 paket jäst (25 gr)
2 1/2 dl mjölk
100 gr smör
1 dl socker
1 krm salt
1,5 tsk mald kardemumma
1 ägg
7 1/2 dl vetemjöl (ev lite mer)

neutral olja till fritering (1/2 -1 liter)
strösocker
1.    Smula jästen i en bunke.
2.   Värm mjölken till fingervarmt. Häll den över jästen och rör om.
3.   Smält smöret och häll i bunken med mjölk och jäst.
4.   Tillsätt socker, salt, kardemumma och ägg. Rör om ordentligt.
5.   Häll i mjölet och knåda tills degen blir slät. Degen ska vara ganska lös.
6.   Täck över bunken med en bakduk och låt jäsa i 30 minuter.
7.   Pudra vetemjöl på bakbordet och häll ut degen.
8.   Dela degen i 30 lika stora bitar.
9.   Rulla bitarna till bollar och låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
10. Nu ska bollarna bli ringar. Med mjöliga fingrar sticker du hål i en boll i taget. Dra i degen så det blir ett stort hål.
11.Ta fram en vid kastrull och värm oljan till 180 grader. Utan termometer kan man se om oljan har rätt temperatur genom att lägga i en liten bit vitt bröd. När oljan är lagom varm blir brödet ljusbrunt.
12. Fritera 2-3 munkar i taget, tills de är ljusbruna.  Det tar ca 30 sekunder per sida.
13. Lyft upp munkarna och lägg dem på hushållspapper och doppa dem sedan direkt i strösocker. Om man väntar fastnar inte sockret.




                            Det går bra att frysa munkarna.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar