Summa sidvisningar

lördag 14 april 2012

Tårta till barnkalas!

Min äldsta dotter har nyligen fyllt 9 år och har idag haft kalas för klassen. Under flera veckor har jag försökt få henne att bestämma vad hon önskar sig för tårta till kalaset, men hon har inte kommit på något speciellt. Jag ville gärna göra något jag inte gjort innan och då hon inte önskade sig en figurtårta fick det bli en extra hög tårta, gjord av 2 ½ tårtbottnar. Det blev en chokladbotten delad i tre delar och två ljusa bottnar delade på två, där en var knallgul och en var lila. Det är samma fyllning i alla 7 lagren, dumlemousse. På toppen har jag spritsat mjölkchokladmousse och runt om var det sockerpasta, men marsipan går lika bra om man föredrar det. Alla 14 barnen på kalaset åt glatt av tårtan!
Moussen behöver förberedas dagen innan då den ska stå över natten i kylskåp innan den vispas.


Dumlemousse
7 dl vispgrädde
350-400 g dumlekolor, klippt i bitar
Värm grädden i en kastrull och lägg i kolorna, gärna klippta i bitar så smälter de fortare. Sänk värmen på spisen och rör om tills allt smält. Häll över smeten i en bunke och ställ i kylskåp över natten och vispa sedan till en mousse.


Mjölkchokladmousse
2 dl vispgrädde
100 g mjölkchoklad, hackad
Värm grädden i en kastrull och häll i den hackade chokladen. Ta kastrullen från plattan och rör om tills all choklad smält. Häll över smeten i en bunke och ställ i kylskåp över natten och vispa sedan till en mousse.



Chokladtårtbotten
50 gram smör
1 dl mjölk
2 ägg
2 dl socker
2,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
2 tsk bakpulver

Smörj och bröa en form på 20-22 cm. Smält smöret och blanda i mjölken. Vispa ägg och socker vitt och pösigt och häll smörblandningen över, rör till en jämn smet. Blanda och sikta ner de torra ingredienserna i smeten, rör om tills det blir slätt men vispa inte. Gräddas i nedre delen av ugnen i 175° ca 35-40 min. Dela i tre delar när den svalnat.


Ljus tårtbotten att grädda i två formar
3 ägg
3 dl socker
2 ¼ dl vetemjöl
1 ½  dl potatismjöl
1 msk bakpulver
1 ½ dl hett vatten


Livsmedelsfärg, t.ex. lila och gul


Undersök först om du får plats med två springformar i ugnen samtidigt. Smörj och bröa två formar, 20-22 cm. Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i blandningen. Tillsätt hett vatten, blanda och häll över hälften av smeten i en annan bunke. Färga smeten i olika färger, tex en gul och en lila. Häll i varsin form och grädda.


Grädda i ca 20 minuter i nedre delen av ugnen i 200° (varmluft 175° och kortare baktid). Dela de färdiga tårtbottnarna i två delar.


Övrigt
Ett litet paket sockerpasta/sugarpaste/sockermassa samt livsmedelsfärg.
Florsocker till kavling.
2 msk smör och 3 msk florsocker till att fodra sockerpastan med.


Montering
1.       Dag 1 – Gör moussesmeten och låt vila i kylskåp.

2.      Dag 2 – Varva 3 chokladbottnar, två gula och två lila bottnar med dumlemousse i ganska tunna lager. Bred ut ett tunt lager på toppen av tårtan och runt om.

3.      Kavla ut sockerpastan med hjälp av siktat florsocker på arbetsbänken. Mät tårtans omkrets och höjd med ett snöre så du vet hur mycket du ska kavla ut sockerpastan. Skär raka kanter.

4.      Rör ihop mjukt smör med florsocker och stryk ett tunt lager på sockerpastan, för att sockerpastan ska fastna på tårtan samt inte smälta av moussen.

5.      Spritsa mjölkchokladmoussen i små toppar.

6.      Färga små bitar av sockerpasta i valfri färg. Rulla små bollar och lägg runt tårtan. Vill man att bollarna ska sitta fast fäster man dom med lite, lite smörkräm.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Wow, ser helt fantastisk ut !! Måste smakat ljuvligt ... Stor kram ! / P

Carina sa...

Tack P! Barnen gillar när det är färg och inte allför mycket fyllning. Man får dock skära väldigt tunna skivor när det är 7 lager! :)
Kram

Mehrako sa...

Wow!!! Ser helt fantastiskt ut!!!

Carina sa...

Tack!

Skicka en kommentar