Fördeg
5 dl mjölk
50 g jäst
500 g vetemjöl
Deg
200 g rårörsocker (Gärna från Saltå kvarn)
200 g smör, rumstempererat
10 g kardemumma, gärna nystött
550 g specialvetemjöl
1 ägg
Fyllning
275 g smör, rumstempererat
150 g muscovadosocker
100 g rörsocker (eller rårörsocker)
100 g valnötter, hackade
50 g vetemjöl
1/2 tsk vaniljpulver (eller 1 tsk vaniljsocker)
Dekorering
1 ägg med en liten, liten nypa salt och 1 tsk vatten
Rårörsocker
Tillredning fördeg
Blanda den smulade jästen med kall mjölk och mjöl. Täck med bakduk och låt jäsa i rumstemperatur i 2 timmar eller över natten i kylskåp.
Tillredning deg
1.
Blanda alla degingredienserna med fördegen
och arbeta samman i en köksassistent, först på låg hastighet i 5 minuter och
sedan på högre hastighet i 10 minuter.
2.
Låt degen vila i kylskåp i 30 minuter
eller i några timmar om du vill vänta med att baka ut den.
3.
Mät upp ingredienserna till fyllningen och
kör den fluffig med elvisp. Sätt bullformar glest på plåtar.
4.
Har du ett stort bakbord kavlar du ut hela
degen till en rektangel på ca 60 x 30 cm, dela annars upp den i två delar.
Stryk på fyllningen och rulla ihop från långsidan. Skär i ca 3 cm stora bitar
och lägg i bullformarna.
5.
Jäs under bakduk ungefär 1 timme, beroende
på rumstemperatur.
6.
Pensla med äggblandningen och strö på rårörsocker.
7.
Grädda mitt i ugnen på 230° alternativt i
varmluftsugn på 200°. Grädda tills de fått fin färg, ca 8 minuter. Låt bullarna
svalna på galler under bakduk.
9 kommentarer:
Mmmmmmmums !!! Och ingenstans får man så goda bullar som hos dig ! Du bakar de bästa jag ngnsin smakat ! Stor kram / Petra Kalmar :-)
Gulledig Petra! Tack!
Ingen gör så fina och goda sallader som du! Kanske därför jag är dubbelt så bred som du! ;)
Kram
Tjoho.. long time no see... gissar att det är mkt just nu :-)
Kram på sig ! / P
Åh de ser goda ut :)
Men nu måste de väl ändå vara slut så du kan bara ngt mer och lägga ut :-)
Kram på dig !!
/ P
Nix Pix P, jag har faktiskt tre bullar kvar! ;) En vacker dag kanske det bara händer.....
Kram
Carina
Valnötsfyllning tyckte jag lät riktigt intressant!
Marja! Valnötsfyllningen är god! :) Idag bakar jag bullar med surdeg för första gången och de står fortfarande på jäsning så jag vet inte än om det är värt det extra besväret. Dagens bullar har grovhackade hasselnötter som fyllning, med rårörsocker och smör. Barnens plåt fickäven kanel på, så kan barnen och jag jämföra sen vad vi tyckte blev godast. Jag har inte uppdaterat bloggen på evigheter så det är kul att någon läser den ändå! Jag ska kika in på din blogg!
Jag hoppar in varje dag och väntar spänt på nästa inlägg :-)
Kram på sig !! / P
Skicka en kommentar