Summa sidvisningar

söndag 6 maj 2012

Valnötsbullar


Det var ett tag sedan nu som jag bakade bullar och jag har haft en påse med valnötter stående länge då jag planerat att baka valnöts-Whoopies, men inspirationen har inte infunnit sig. Men så idag när jag har hundra andra saker att göra så tyckte jag ändå att det var en bra idé att baka bullar fyllda med valnötsfyllning, det är ju så gott! För att inte tala om hur gott det är att ha med sig när man går på pick-nick i det fina vårvädret!

 För ett par år sedan kom jag fram till att bullar alltid blir bäst om de får jäsa i tre omgångar, där man börjar med en fördeg. Mjölken ska vara kall och smöret rumstempererat.  Det tar sin lilla tid men det går bra att ta en av jäsningarna över natten, eller sätta degen på morgonen och baka ut på kvällen. I fyllningen har jag muscovadosocker som ger en speciell smak och jag använder oftast den ljusa varianten. Tänk på att förvara muscovadosocker i kylskåp när paketet är öppnat, för annars blir det lätt hårt som sten.



Fördeg
5 dl mjölk
50 g jäst
500 g vetemjöl

Deg
200 g rårörsocker (Gärna från Saltå kvarn)
200 g smör, rumstempererat
10 g kardemumma, gärna nystött
550 g specialvetemjöl
1 ägg

Fyllning
275 g smör, rumstempererat
150 g muscovadosocker
100 g rörsocker (eller rårörsocker)
100 g valnötter, hackade
50 g vetemjöl
1/2 tsk vaniljpulver (eller 1 tsk vaniljsocker)

Dekorering
1 ägg med en liten, liten nypa salt och 1 tsk vatten
Rårörsocker

Tillredning fördeg
Blanda den smulade jästen med kall mjölk och mjöl. Täck med bakduk och låt jäsa i rumstemperatur i 2 timmar eller över natten i kylskåp.

Tillredning deg

1.       Blanda alla degingredienserna med fördegen och arbeta samman i en köksassistent, först på låg hastighet i 5 minuter och sedan på högre hastighet i 10 minuter.
2.       Låt degen vila i kylskåp i 30 minuter eller i några timmar om du vill vänta med att baka ut den.
3.       Mät upp ingredienserna till fyllningen och kör den fluffig med elvisp. Sätt bullformar glest på plåtar.
4.       Har du ett stort bakbord kavlar du ut hela degen till en rektangel på ca 60 x 30 cm, dela annars upp den i två delar. Stryk på fyllningen och rulla ihop från långsidan. Skär i ca 3 cm stora bitar och lägg i bullformarna.
5.       Jäs under bakduk ungefär 1 timme, beroende på rumstemperatur.
6.       Pensla med äggblandningen och strö på rårörsocker.
7.       Grädda mitt i ugnen på 230° alternativt i varmluftsugn på 200°. Grädda tills de fått fin färg, ca 8 minuter. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.



9 kommentarer:

Anonym sa...

Mmmmmmmums !!! Och ingenstans får man så goda bullar som hos dig ! Du bakar de bästa jag ngnsin smakat ! Stor kram / Petra Kalmar :-)

Carina sa...

Gulledig Petra! Tack!
Ingen gör så fina och goda sallader som du! Kanske därför jag är dubbelt så bred som du! ;)
Kram

Anonym sa...

Tjoho.. long time no see... gissar att det är mkt just nu :-)
Kram på sig ! / P

Anonym sa...

Åh de ser goda ut :)

Anonym sa...

Men nu måste de väl ändå vara slut så du kan bara ngt mer och lägga ut :-)
Kram på dig !!
/ P

Carina sa...

Nix Pix P, jag har faktiskt tre bullar kvar! ;) En vacker dag kanske det bara händer.....

Kram
Carina

Marja - Baka Sockerfritt sa...

Valnötsfyllning tyckte jag lät riktigt intressant!

Carina sa...

Marja! Valnötsfyllningen är god! :) Idag bakar jag bullar med surdeg för första gången och de står fortfarande på jäsning så jag vet inte än om det är värt det extra besväret. Dagens bullar har grovhackade hasselnötter som fyllning, med rårörsocker och smör. Barnens plåt fickäven kanel på, så kan barnen och jag jämföra sen vad vi tyckte blev godast. Jag har inte uppdaterat bloggen på evigheter så det är kul att någon läser den ändå! Jag ska kika in på din blogg!

Anonym sa...

Jag hoppar in varje dag och väntar spänt på nästa inlägg :-)
Kram på sig !! / P

Skicka en kommentar