Summa sidvisningar

lördag 6 oktober 2012

Ostbollar med oliver

Fredagsmys behöver inte bara vara chips och godis! Min favorit i repris, ostbollar, är riktigt, riktigt goda och slår vilken chipssort som helst med hästlängder! Använd en vällagrad ost efter tycke och smak. Själv gillar jag Västerbotten och Herrgård bäst.

Oliver med kärnor i tycker jag är godast och det är värt det extra besväret att kärna ur dom, men vill man underlätta för sig går det förstås bra att utgå från kärnfria oliver.


125 g smör, rumsvarmt

3 ½ dl vetemjöl

½ tsk salt

3 dl riven ost

2 msk vatten


ca 50 oliver

1 ägg

sesamfrön (blanda i några svarta om du vill.

 
  1. Blanda smör, mjöl och salt, för hand eller i matberedaren med knivar
  2. Tillsätt riven ost och vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Kör inte länge i maskin
  3. Låt degen vila i kylskåp, insvept i plast 30 minuter eller längre
  4. Dela degen i fem bitar och rulla varje bit till en längd som du delar i ca 10 bitar
  5. Sätt ugnen på 200°
  6. Platta till en liten degbit i handen, lägg i en oliv och rulla till en boll
  7. Pensla bollarna med uppvispat ägg med en liten, liten nypa salt i och rulla i sesamfrön
  8. Grädda högt upp i ugnen i 15 minuter
Förvara i tät burk i kylskåp. Är godast samma dag eller dagen efter.

Hitta andra tips på fredagsmys på bloggen: http://sotasaker.com/ 
 

2 kommentarer:

LINNPLINN sa...

Mamsen tog precis receptet till dessa så nu hoppas vi på ett smakfullt resultat!

Carina sa...

Hur gick det LINNPLINN? Blev de bakade och blev de i så fall goda? :)

Skicka en kommentar