Summa sidvisningar

fredag 14 december 2012

Frö- och nötknäck

Den här knäcken får en härlig porös konsistens på grund av alla nötter och frön. Föredrar man lite hårdare knäck går det att ersätta sesamfröna och solrosfröna med nötter.  Att koka knäck i mikron är smidigt och snabbt och det enda sätt jag kokar knäck på numera. Det tar inte mer än omkring 10 minuter, så jag gör hellre fler omgångar om det behövs. Det här receptet ger ungefär 40 bitar, helt beroende på vilken storlek det skärs upp i förstås. För att få perfekt konsistens använder jag en kökstermometer men hårt kulprov går lika bra. Häll iskallt vatten i ett glas och häll i en tesked knäcksmet, går den att forma till en hård kula är knäcken klar. Om du kokar knäcken i mikron är det viktigt att ha en riktigt stor värmetålig skål då knäcken bubblar upp mycket då den kokar. Jag använder en rund ugnsform på tre liter. Kokar du på spis går det bra att dubbla eller tredubbla smeten.

1 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 dl socker
1 krm salt
1/2 dl pekannötter eller hasselnötter
1/2 dl pumpafrön
1/2 dl sesamfrön
1/2 dl solrosfrön

  1. Blanda grädde, sirap, socker och salt i en stor värmetålig skål. Sätt mikron på högsta effekt i 5 minuter. Du behöver inte röra om.
  2. Under tiden oljar du en bakplåt med lite, neutral olja och grovhackar nötterna.
  3. Efter 5 minuter så brukar jag ta 1-2 minuter i taget för att undvika att smeten kokar för länge. När knäcken mörknar är det dags att kolla temperaturen som ska vara 135°, eller göra hårt kulprov. När knäcken är lagom varm tillsätts nötter och frön och smeten hälls snabbt upp på den oljade plåten och bredes ut ganska tunt. Innan knäcken stelnat helt skärs den upp i bitar, med oljad kniv. Eller så väntar man tills knäcken är hård och bryter i bitar.

Förvara svalt i tät burk.

1 kommentar:

Receptbyrån sa...

Det här såg spännande ut. Hoppas du har haft en god jul och får ett gott nytt år.

Skicka en kommentar