Summa sidvisningar

tisdag 21 maj 2013

Latterullar

Ikväll när jag lagade mat fick jag syn på en påse jordnötter och tänkte att jag skulle baka min gamla favoritkaka med jordnötter i, men i nästa sekund bestämde jag mig för att komponera ett nytt recept istället. Något riktigt smaskigt, kanske med kaffe i, funderade jag och så kom Latterullen till. Inget otroligt innovativt, men smaken blev väldigt god. Då jag bakar ganska ofta och får kanter över när jag gör långpannekakor eller figurtårtor, så har jag alltid bitar av sockerkaka i frysen, vilket behövs till kakan. Den här gången blev det både chokladkaka och ljus kaka i lattekakan, men vilket som går bra. Jag tempererar chokladen innan jag doppar kakan i den, för att jag gillar när chokladen är lite hård på ytan. Tycker man att det går lika bra med ”mjukare” choklad går det bra att smälta utan att temperera.
150 g smör, rumstempererat

1 dl strösocker

2 ½ dl havregryn

200 g kaksmulor (valfri sort sockerkaka, rulltårta etc.)

4 tsk snabbkaffe utrört i 2 msk varmt vatten

1 msk flytande vanilj (alt. 1 msk vaniljsocker)

 
100 g vit choklad
100 g mörk choklad                
10 g naturella pistagekärnor, eller andra nötter1.   Börja med att lösa upp kaffepulvret i det varma vattnet.

2.   Blanda smör, socker, havregryn, vanilj och kaksmulor i  en bunke. Tillsätt kaffet när det svalnat något.

3.   Vispa med elvisp i 10 minuter för rätt konsistens.     


4.    Låt degen vila i kylskåp tills den blir tillräckligt kall för
       att kunna rullas.

5.    Hacka chokladen och nötterna, var för sig.

6.   Dela degen i två delar och rulla längder som sedan skärs i bitar. Ställ i kylen.

7.   Smält den mörka chokladen, se nedan, och doppa halva latterullarna. Smält den vita chokladen, doppa andra halvan samt strö på hackade nötter.

8.   Lägg de doppade kakorna på bakplåtspapper.

9.   Förvara i kylskåp.


För att chokladen ska bilda ett knäckigt hölje runt kakan behöver den tempereras och även om jag brukar göra det i mikron går det lika bra att göra det över ett vattenbad. Vit choklad är känslig för höga temperaturer och behöver därför alltid smältas på svag värme. Börja med att finhacka chokladen med en brödkniv och smält ca 2/3 av den på låg/mellan effekt i mikron. Rör sedan ordentligt med en sked så att alla chokladbitar smälter innan du häller i den kvarvarande hackade chokladen. Fortsätt röra tills all choklad har smält, vispa inte för då bildas luftbubblor. Fortsätt röra en stund tills du känner att chokladen har svalnat något. Nu ska chokladen upp några grader i temperatur igen och jag kör ca 10-15 sekunder på 400 w i mikron, beroende på hur mycket choklad det är. Klart! På samma sätt smälter du den mörka chokladen som emellertid kan smältas på högre värme.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Mmm ser underbart goda ut !!
Duktiga du ♥
kRAM p

Carina sa...

Tack P! <3

Anonym sa...

Godmorgon! Detta ska jag testa! Kram Margareta

Carina sa...

God morgon Margareta!
Jag hoppas att du kommer att gilla kakorna!
Kram

Skicka en kommentar