Saftiga och goda citronmuffins att äta som de är eller för att göra cupcakes. Om de serveras som muffins gillar jag att ha vallmofrön i men om jag har någon topping på föredrar jag utan. Förvaras muffinsen i en tät burk eller påse håller de sig saftiga i flera dagar. Gillar du riktigt mycket citronsmak kan mängden citronskal ökas till rivet skal av två hela citroner.
- 100 g smör, mjukt
- 1 ½ dl strösocker
- 2 äggulor
- 3 dl mjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1/2 tsk bikarbonat
- (2 msk vallmofrön)
- 1 ½ citroner, gärna ekologiska, finrivet skal
- 1/4 tsk salt
- 1 dl filmjölk eller yoghurt
- 3 msk citronjuice, nypressad
- ½ tsk äkta vaniljpulver
- 2 äggvitor
1. Värm ugnen till 175°C.
2. Lägg 12 pappersformar i en muffinsplåt.
3. Vispa smör och socker vitt och
luftigt.
4. Tillsätt en äggula i taget och vispa väl.
5. Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke, inklusive
citronskal (och vallmofrön).
6. Blanda ner de torra ingredienserna i smörblandningen, växelvis med filmjölk och citronjuice.
7. Vispa äggvitorna i en ren bunke, tills mjuka toppar formas. Vänd ner i smeten.
8. Fyll muffinsformarna till ¾.
9. Grädda i 20-25 minuter eller tills muffinsen är torra när du provar med en sticka.
10. Låt svalna i formen i 5 minuter innan du stjälper upp.
6. Blanda ner de torra ingredienserna i smörblandningen, växelvis med filmjölk och citronjuice.
7. Vispa äggvitorna i en ren bunke, tills mjuka toppar formas. Vänd ner i smeten.
8. Fyll muffinsformarna till ¾.
9. Grädda i 20-25 minuter eller tills muffinsen är torra när du provar med en sticka.
10. Låt svalna i formen i 5 minuter innan du stjälper upp.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar