Summa sidvisningar

tisdag 20 augusti 2013

Saftiga citronmuffins


 

Saftiga och goda citronmuffins att äta som de är eller för att göra cupcakes. Om de serveras som muffins gillar jag att ha vallmofrön i men om jag har någon topping på föredrar jag utan. Förvaras muffinsen i en tät burk eller påse håller de sig saftiga i flera dagar. Gillar du riktigt mycket citronsmak kan mängden citronskal ökas till rivet skal av två hela citroner.



  • 100 g smör, mjukt
  • 1 ½ dl strösocker
  • 2 äggulor
  • 3 dl mjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • (2 msk vallmofrön)
  • 1 ½ citroner, gärna ekologiska, finrivet skal
  • 1/4 tsk salt
  • 1 dl filmjölk eller yoghurt
  • 3 msk citronjuice, nypressad
  • ½ tsk äkta vaniljpulver                                                                                                                 
  • 2 äggvitor

1. Värm ugnen till 175°C.
2. Lägg 12 pappersformar i en muffinsplåt.
3. Vispa smör och socker vitt och luftigt.
4. Tillsätt en äggula i taget och vispa väl.
5. Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke, inklusive citronskal (och vallmofrön). 
                                                                                                                                             
6. Blanda ner de torra ingredienserna i smörblandningen, växelvis med filmjölk och citronjuice. 
                                                                                                                                                
 7. Vispa äggvitorna i en ren bunke, tills mjuka toppar formas. Vänd ner i smeten. 
                   
8. Fyll muffinsformarna till ¾. 
                                                                                                            
9. Grädda i 20-25 minuter eller tills muffinsen är torra när du provar med en sticka.  
           
10. Låt svalna i formen i 5 minuter innan du stjälper upp.
 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar