Kanterna är rullade i karamellströssel, salt lakritsströssel och chokladströssel. |
Ja, jag
vet att det är att ta till stora ord att kalla något världens godaste, men jag
kunde inte låta bli! De är i alla fall de godaste chokladmuffins jag någonsin
bakat! Redan när jag vispade ihop smeten bådade det gott då den var mycket
godare än vanligt. Kanske beror det delvis på att jag inte gillar smaken av
bakpulver och det här receptet istället innehåller bikarbonat. Muffinsen är
riktigt goda och saftiga för sig själv men just idag fick de även en
vaniljtopping då jag ska ta med dem bort på middag. Toppingen är lätt och
luftig och på hälften spritsade jag med multifärgad topping och på hälften
bredde jag på toppingen med palett för att sedan doppa dem i strössel. Varken
muffinsen eller toppingen är svår att göra men det går åt några fler bunkar än
vanligt vid beredningen.
4 ¾ dl vetemjöl
4 ¾ dl vetemjöl
4 ¾ dl
strösocker
1 krm
salt
225 g
smör
4 msk
kakao
2 1/3 dl
kokande vatten
2 ägg
1 ¼ dl
filmjölk
1 tsk
bikarbonat
½ tsk äkta
vaniljpulver alt. 1 tsk vaniljsocker
1.
Sätt ugnen på 175°C och lägg 24 muffinsformar på
muffinsplåt, alt. sätt dubbla muffinsformar på en vanlig plåt.
2.
Blanda mjöl, socker och salt i en bunke.
3.
Smält smör i en kastrull och tillsätt kakao samt
hett vatten. Låt koka i 30 sekunder och ta sedan kastrullen från värmen.
4.
Häll den heta blandningen i mjölbunken och rör
om tills det svalnat något.
5.
Vispa upp äggen i en annan bunke samt tillsätt
filmjölk, bikarbonat och vanilj.
6.
Blanda väl med övriga ingredienser men vispa
inte, och häll sedan upp i muffinsformar.
7.
Baka i 15-18 minuter.
8.
Låt svalna helt på galler innan toppingen stryks
på.
På insidan av spritspåsen drog jag tunna ränder av geléfärg med en tandpetare. Det behövs inte mycket färg. |
Gör topping enligt recept nedan.
Stryk topping på de avsvalnade muffinsen och dekorera med
nötter eller strössel om du vill.
Vaniljtopping
5 msk vetemjöl
2 ½ dl mjölk
1 ½ tsk flytande vanilj, alt. vaniljsocker
220 g smör, rumstempererat
1 dl strösocker
1.
Vispa ihop mjöl och mjölk i
en liten kastrull. Sätt på värmen och vispa konstant tills det blir riktigt
tjockt.
2.
Ta kastrullen från spisen,
rör i vanilj och låt blandningen svalna helt.
3.
Vispa under tiden smör och
socker ljust och luftigt.
4.
När mjöl/mjölkblandningen
har rumstemperatur blandas den ner i smörblandningen.
5.
Vispa länge med elvisp på
hög hastighet. Om smeten skär sig fortsätter du vispa kraftigt tills den går
ihop och konsistensen påminner om vispad grädde.
6.
Toppa dina muffins och
njut!
Toppingen blir hård vid förvaring i kylskåp, ta gärna ut dina cupcakes i rumstemperatur en timme eller längre innan servering.
2 kommentarer:
Låter supergott...triggar igång godissuget...måste nog prova i helgen.
Flitig du är i köket.Kram B
Tack B! Jag har haft svårt att få till riktigt saftiga chokladmuffins tidigare så jag är väldigt nöjd med dessa som håller sig saftiga i flera dagar. Kan tillägga att jag lät filmjölken rinna av i ett nylonfilter 1 timme, för att få den lite tjockare. Kram
Skicka en kommentar