Summa sidvisningar

tisdag 6 augusti 2013

Världens godaste chokladmuffins (och cupcakes)!


Kanterna är rullade i karamellströssel, salt
 lakritsströssel och chokladströssel.
Ja, jag vet att det är att ta till stora ord att kalla något världens godaste, men jag kunde inte låta bli! De är i alla fall de godaste chokladmuffins jag någonsin bakat! Redan när jag vispade ihop smeten bådade det gott då den var mycket godare än vanligt. Kanske beror det delvis på att jag inte gillar smaken av bakpulver och det här receptet istället innehåller bikarbonat. Muffinsen är riktigt goda och saftiga för sig själv men just idag fick de även en vaniljtopping då jag ska ta med dem bort på middag. Toppingen är lätt och luftig och på hälften spritsade jag med multifärgad topping och på hälften bredde jag på toppingen med palett för att sedan doppa dem i strössel. Varken muffinsen eller toppingen är svår att göra men det går åt några fler bunkar än vanligt vid beredningen. 


4 ¾ dl vetemjöl

4 ¾ dl strösocker

1 krm salt

225 g smör

4 msk kakao

2 1/3 dl kokande vatten

2 ägg

1 ¼ dl filmjölk

1 tsk bikarbonat

½ tsk äkta vaniljpulver alt. 1 tsk vaniljsocker


1.       Sätt ugnen på 175°C och lägg 24 muffinsformar på muffinsplåt, alt. sätt dubbla muffinsformar på en vanlig plåt.

2.       Blanda mjöl, socker och salt i en bunke.

3.       Smält smör i en kastrull och tillsätt kakao samt hett vatten. Låt koka i 30 sekunder och ta sedan kastrullen från värmen.

4.       Häll den heta blandningen i mjölbunken och rör om tills det svalnat något.

5.       Vispa upp äggen i en annan bunke samt tillsätt filmjölk, bikarbonat och vanilj.

6.       Blanda väl med övriga ingredienser men vispa inte, och häll sedan upp i muffinsformar.

7.       Baka i 15-18 minuter.

8.      Låt svalna helt på galler innan toppingen stryks på.

På insidan av spritspåsen drog
jag tunna ränder av geléfärg
med en tandpetare. Det behövs
inte mycket färg.
Gör topping enligt recept nedan.                                          

Stryk topping på de avsvalnade muffinsen och dekorera med nötter eller strössel om du vill.

Vaniljtopping

5 msk vetemjöl

2 ½ dl mjölk

1 ½ tsk flytande vanilj, alt. vaniljsocker

220 g smör, rumstempererat

1 dl strösocker


1.       Vispa ihop mjöl och mjölk i en liten kastrull. Sätt på värmen och vispa konstant tills det blir riktigt tjockt.

2.       Ta kastrullen från spisen, rör i vanilj och låt blandningen svalna helt.

3.       Vispa under tiden smör och socker ljust och luftigt.

4.       När mjöl/mjölkblandningen har rumstemperatur blandas den ner i smörblandningen.

5.       Vispa länge med elvisp på hög hastighet. Om smeten skär sig fortsätter du vispa kraftigt tills den går ihop och konsistensen påminner om vispad grädde.

6.       Toppa dina muffins och njut!

 
Toppingen blir hård vid förvaring i kylskåp, ta gärna ut dina cupcakes i rumstemperatur en timme eller längre innan servering.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Låter supergott...triggar igång godissuget...måste nog prova i helgen.
Flitig du är i köket.Kram B

Carina sa...

Tack B! Jag har haft svårt att få till riktigt saftiga chokladmuffins tidigare så jag är väldigt nöjd med dessa som håller sig saftiga i flera dagar. Kan tillägga att jag lät filmjölken rinna av i ett nylonfilter 1 timme, för att få den lite tjockare. Kram

Skicka en kommentar