Summa sidvisningar

lördag 7 september 2013

Lyxig äppelkaka

Äppelkaka för mig är oftast detsamma som smulpaj, så därför känns det lite lyxigt att göra något annat ibland. Jag tycker att det mesta med mandel i är gott och i kombination med vit choklad och mandelmassa blir det riktigt gott! Eftersom äpplena kokas i smör och farinsocker blir de riktigt mjuka och smälter i munnen. Pajskalet kan göras i förväg och frysas in om man vill men pajen är godast att servera ofryst. Själv gjorde jag flera pajskal samtidigt, fyllde en med äpple och frös in de andra till ett annat tillfälle. 


Pajskal
2 ½ dl vetemjöl
100 g smör
2 msk farinsocker
2 äggulor

 4-8 äpplen, beroende på storlek

Pajfyllning 
50 g smör
1 dl farinsocker
½ dl rostade mandelspån

Pajtopping
50 g vit choklad
50 g mandelmassa
½ dl mandelspån

Tillredning 
  1. Blanda vetemjöl och smör tills det blir smuligt.
  2. Rör i farinsocker och äggulor. Blanda tills du har en fast deg.
  3. Lägg upp på lätt mjölat underlag och knåda till en jämn deg. Kavla ut till en rundel och klä en låg pajform på cirka 23-27 cm. Ställ i kylen.
  4. Sätt ugnen på 225°. Rosta mandeln gyllene i en torr stekpanna.
  5. Skala och kärna ur 4-8 fasta äpplen och klyfta i åttondelar.
  6. Smält smöret i en stekpanna och häll i 1 dl farinsocker och lägg ner äppelklyftorna. Låt det hela puttra på spisen strax över medeltemperatur, rör om då och då. Om äpplena inte är fasta, t.ex. om du använder Transparante blanche, låt smör och socker koka ihop i några minuter innan du lägger i äpplena.
  7. Riv mandelmassan och hacka chokladen.
  8. Efter ungefär 10 minuter börjar sockermassan tjockna något samtidigt som äpplena börjar mjukna. Blanda ner rostade mandelspån och stjälp sedan upp över degen i pajformen. Strö över vit choklad och mandelmassa. Avsluta med att strö över mandelspånen. Grädda i cirka 25 minuter.

Servera ljummen med vaniljgrädde eller vaniljglass.

1 kommentar:

Anonym sa...

Äppelkaka är mums ! Jag har klyftade äpplen i frysen med kanel och socker från höstens skörd. Det blir nog en kaka till helgen :-)
Kram P

Skicka en kommentar