Pajskal
2 ½ dl
vetemjöl
100 g
smör2 msk farinsocker
2 äggulor
½ dl rostade mandelspån
Pajtopping
50 g vit
choklad
50 g
mandelmassa½ dl mandelspån
- Blanda vetemjöl och smör tills det blir smuligt.
- Rör i farinsocker och äggulor. Blanda tills du har en fast deg.
- Lägg upp på lätt mjölat underlag och knåda till en jämn deg. Kavla ut till en rundel och klä en låg pajform på cirka 23-27 cm. Ställ i kylen.
- Sätt ugnen på 225°. Rosta mandeln gyllene i en torr stekpanna.
- Skala och kärna ur 4-8 fasta äpplen och klyfta i åttondelar.
- Smält smöret i en stekpanna och häll i 1 dl farinsocker och lägg ner äppelklyftorna. Låt det hela puttra på spisen strax över medeltemperatur, rör om då och då. Om äpplena inte är fasta, t.ex. om du använder Transparante blanche, låt smör och socker koka ihop i några minuter innan du lägger i äpplena.
- Riv mandelmassan och hacka chokladen.
- Efter ungefär 10 minuter börjar sockermassan tjockna något samtidigt som äpplena börjar mjukna. Blanda ner rostade mandelspån och stjälp sedan upp över degen i pajformen. Strö över vit choklad och mandelmassa. Avsluta med att strö över mandelspånen. Grädda i cirka 25 minuter.
Servera ljummen med
vaniljgrädde eller vaniljglass.
1 kommentar:
Äppelkaka är mums ! Jag har klyftade äpplen i frysen med kanel och socker från höstens skörd. Det blir nog en kaka till helgen :-)
Kram P
Skicka en kommentar