Summa sidvisningar

lördag 23 november 2013

Ekologisk ischoklad med lakrits


Efter att jag köpt min första burk med lakritspulver vill jag gärna testa hur det smakar i alla bakverk, tja kanske inte riktigt alla, men många. Lakrits är ju så gott och ischokladen är inget undantag. För att få lite salt lakritssmak så stödde jag även krossat salt lakritsströssel på toppen och det blev perfekt för mina smaklökar. Använd alltid ekologisk kokosolja när ni gör ischoklad, för det vanliga kokosfettet är processat och består bara av onyttigheter. Kokosoljan finns oftast på hyllan med baksaker men i vissa affärer står den i hyllan med oljor. Den är mycket dyrare än den processade sorten som du hittar i kyldisken, men det är värt att betala mer för den. Salt lakritsströssel brukar finnas vid glassen i en likadan tub som chokladsås och liknande säljs i. Ett annat fabrikat som smakar precis likadant säljs på ÖoB, betydligt billigare i stora förpackningar. Lakritspulver säljs i burkar och står oftast i bakhyllan.

80 g kokosolja, ekologisk
90 g mörk choklad
90 g ljus choklad
1 ½ tsk lakritspulver

 Salt lakritsströssel att strö över.

  1. Sätt ut ca 40 små metallformar på en liten bricka eller fat.
  2. Häll lite vatten i botten på en kastrull och sätt spisen på låg/mellanvärme.
  3. Lägg en glas- eller metallskål över och lägg i kokosolja, lakritspulver samt choklad bruten i bitar. Vänta tills allt smält.
  4. Häll hett vatten i en liten kanna med hällpip. Är kannan kall stelnar chokladen i den.
  5. När choklad och kokosfett har smält häller du ut det varma vattnet och torkar kannan noga. Rör om i chokladblandningen och häll över i kannan samt fyll formarna.
  6. Vänta ungefär 5 minuter innan du krossar strösslet lätt i handen och strör över ischokladen.
  7. Låt svalna i kylskåpet.
  8. Förvara i tät burk i kylskåp. Går att frysa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar