
Jag gör alltid marängsmet genom att vispa äggvita och socker i en glasskål över vattenbad eftersom de blir godast och aldrig blir misslyckade. Dessa maränger blir frasiga på utsidan och sega inuti.
Maräng
4 äggvitor
3 dl socker
Chokladsås på tub
120 g hackade valnötter
- Sätt ugnen på 125° (Varmluft 125°).
- Häll några centimeter vatten i en kastrull och sätt en skål ovanpå, helst med rund botten.
- Låt vattnet sjuda och blanda socker och äggvita i skålen. Vispa tills marängen blir fast och en marängtopp håller formen när du drar upp vispen.
- Ta bort skålen från kastrullen och blanda ner de hackade nötterna och rör om väl.
- Häll chokladsås på marängsmeten och rör om några varv.
- Klicka ut maränger med hjälp av två matskedar på en plåt med bakplåtspapper. Fyll på med mer chokladsås när den börjar ta slut i skålen.
- Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter. Stäng av ugnen och låt marängerna stå kvar i eftervärmen någon timme.
Förvara i en tät burk i rumstemperatur. Håller åtminstone några veckor. Jag får ut omkring 45-50 maränger av detta recept, men maränger kan ju vara pyttesmå eller stora berg. Skulle gissa på ett det blir omkring 10 ”marängberg” av smeten.
2 kommentarer:
Hej, jag har provat din recept flera gånger nu och varje gång med lyckat resultat. Har varierat med både nötter och choklad sås. Sista gången provade med kola sås och det blev underbart gott. Barnen älskar dem, håller i flera veckor utan problem. Tack att du delar med dig av dina recept!
Hej Anonym! Kul att ni gillar marängerna! Kolasås skulle säkert mina barn också gilla, så det får jag testa! Lakritsmaränger med lakritspulver samt salt lakritssås är också väldigt gott!!
Skicka en kommentar