Summa sidvisningar

söndag 11 december 2011

Ekologisk ischoklad

Eftersom jag inte är så förtjust i vanlig ischoklad har jag i ett par år tänkt testa att göra det med ekologiskt kokosfett, som heter kokosolja men har fast konsistens och som smakar kokos. Då det inte fanns att hitta i mina vanliga livsmedelaffärer besökte jag en större butik som jag vet har stort sortiment av ekologiska varor, men blev där avskräckt av priset på 189 kronor för en liten burk! Senare hittade jag Kung Markattas kokosolja i en annan butik för 47 kronor och slog då till. Kokosoljan har en tydlig smak och doft av kokos, medan konsistensen på den färdiga ischokladen blir densamma som vid vanligt kokosfett. Den här gången gjorde jag marmorerad ischoklad i lite större pappersformar, men att bara använda en sorts choklad går givetvis lika bra.

160 g mörk choklad
80 g kokosolja

40 g vit choklad
20 g kokosolja

  1. Låt chokladen och kokosoljan smälta i två skålar, en med vit choklad och en med mörk, över vattenbad eller i mikron. Om du väljer att smälta i mikron så är det bäst att smälta den vita chokladen på mellanstark effekt då vit choklad inte tål hög värme.
  2. Rör om väl och häll upp den mörka chokladen i en liten kanna som du värmt med varmt vatten och fyll formarna, men fyll inte ända upp. Har du ingen kanna kan du fylla formarna med sked.
  3. Droppa sedan den vita chokladen med tesked i formarna och rör om lite försiktigt med en tandpetare för att få marmorerad effekt.

Förvara i kylskåp.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken vacker ischoklad. Detta tilltalar mig som älskar cocos. Får se om jag hinner testa det./Helene

Carina sa...

Testa! Det går snabbt!
Kram

Anna sa...

Vilket bra tips, tack!

Carina sa...

Tack Anna! :)

Skicka en kommentar