Summa sidvisningar

söndag 11 december 2011

Limeknäck

Lime är så fantastiskt gott tycker jag, så varför inte även i julgodis? Det blev knäck, utan hackad mandel men med rivet limeskal och det blev verkligen gott! Enda problemet är att jag gjorde en liten sats i mikron så det ”bara” blev 40 knäck. Frågan är om de överlever ända till julafton? Nu ligger de förpackade i en burk, längst in i skafferiet med en lapp på att de ska med till Kalmar i jul och jag försöker glömma burken med dess innehåll.

Att koka knäck i mikron är smidigt och snabbt tycker jag och det enda sätt jag kokar knäck på numera. Det tar inte mer än omkring 10 minuter, så jag gör hellre fler omgångar om det behövs. För att få perfekt konsistens använder jag en kökstermometer men kulprov går lika bra. Häll iskallt vatten i ett glas och häll i en tesked knäcksmet, går den att forma till en fast kula är knäcken klar. Om du kokar knäcken i mikron är det viktigt att ha en riktigt stor värmetålig skål då knäcken bubblar upp mycket då den kokar. Jag använder en rund ugnsform på tre liter. Kokar du på spis går det bra att dubbla eller tredubbla smeten.

1 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 dl socker
1 msk smör (kan uteslutas)
1 lime, finrivet skal

  1. Blanda grädde, sirap, smör och socker i en stor värmetålig skål (eller i en kastrull). Sätt mikron på högsta effekt i 5 minuter. Du behöver inte röra om.
  2. Sätt under tiden ca 40 knäckformar på en liten bricka och finriv limeskalet.
  3. Efter 5 minuter så brukar jag ta 1-2 minuter i taget för att undvika att smeten kokar för länge. När knäcken mörknar är det dags att kolla temperaturen som ska vara 122°, eller göra kulprov. När knäcken är lagom varm tillsätts det rivna limeskalet innan knäcken hälls upp i formar med hjälp av två teskedar.

Förvara svalt i tät burk.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Lime verkar vara en härlig brytning till det söta. Har du kommit på det själv? Jag gillar inte mandel i knäck men vill gärna prova med lime vid tilfälle. Jag såg på "gokväll" igår där de gjorde lingonkola, det verkar också vara en bra smakbrytning. Kram Helene

Carina sa...

Ja, jag har kommit på det själv, men det är säkert andra som gjort det tidigare. Jag hade lime hemma och funderade hur jag skulle kunna använda det i julgodis, och det blev bra!
Kram

Petra sa...

Och jag vet hur goda de var ;-) Mums !!!!

Skicka en kommentar