Summa sidvisningar

onsdag 27 mars 2013

Chokladtårta

En riktigt stor, hög och smaskig tårta som passar när som helst på året; påsk, jul, sommar, födelsedagar eller när som helst! Den här tårtan vill jag ha extra hög så jag använder min minsta springform på 20 cm i diameter och gör två bottnar, en vanlig och en halv sats. Det blir inte samma höjd på tårtan om man häller 1 ½ sats i en form.  Vill man ha extra saftiga bottnar är det gott att fukta med en sockerlag. Då kokar man ca 1 ½ dl vatten med lika mycket strösocker, i 2-3 minuter. Vill man går det bra att tillsätta någon matsked sprit, tex Cointreau, Konjak eller Punsch.  Fukta inte nedersta botten, utan bara de andra, när de ligger på tårtan, innan du lägger på nästa lager fyllning. Den här tårtan brukar uppskattas lika mycket av barn som av vuxna!


Chokladtårtbotten
50 gram smör                               (25 gram)
1 dl mjölk                                       (1/2 dl)
2 ägg                                                (1 styck)
2 dl socker                                     (1 dl)                  
2,5 dl vetemjöl                            ( 1 ¼ dl)
0,5 dl kakao                                  (2 msk)
2 tsk bakpulver                           (1 tsk)

Smörj och bröa en form på 20-22 cm. Smält smöret och blanda i mjölken. Vispa ägg och socker vitt och pösigt och häll smörblandningen över, rör till en jämn smet. Blanda och sikta ner de torra ingredienserna i smeten, rör om tills det blir slätt men vispa inte. Gräddas i nedre delen av ugnen i 175° ca 35-40 min (ca 25-35 minuter för den mindre). Dela i tre delar när den svalnat. (Den mindre satsen delas i två delar)

Dumlemousse
7 dl vispgrädde
350-400 g dumlekolor, klippt i bitar
Värm grädden i en kastrull och lägg i kolorna, gärna klippta i bitar så smälter de fortare. Sänk värmen på spisen och rör om tills allt smält. Häll över smeten i en bunke och ställ i kylskåp över natten och vispa sedan till en mousse.


Nutellagrädde
3 dl vispgrädde
5 msk Nutella, rumsvarm
Häll 1 dl grädde i en skål, tillsammans med Nutella. Vispa med elvisp tills det är helt blandat. I en annan skål vispar du resterande grädde, ganska löst. Vänd ner grädden i Nutellasmeten med en slickepott och blanda ordentligt.

Montering
1.       Dag 1 – Gör Dumlemoussen och låt vila i kylskåp. Gör tårtbottnarna.

2.      Dag 2 – Vispa Dumlemoussen och lägg undan hälften. Gör Nutellagrädden. Varva de 5 chokladbottnarna med varannan dumlemousse och varannan Nutellagrädde. Bred ut ett tunt lager på toppen av tårtan och runt om.

3.      Om tårtan inte ska ätas direkt plastas den in och förvaras i kylskåp. Innan det är dags att servera tårtan bredes resten av Dumlemoussen på, i ett jämnt, tjockt lager runt och ovanpå tårtan. Dra mönster med en sked eller med toppen på en pallettkniv. Garnera!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar