Här kommer en favorit i repris! Det finns nog ingen kaka som jag bakat så många gånger som denna goda jordnötskaka, den återkommer år efter år. Ibland doppar jag kanten i choklad och ibland inte. Idag blev kakorna doppade i mjölkchoklad, för det var den choklad jag hade hemma, men annars föredrar jag mörk choklad. Kakan går snabbt att baka och har lång hållbarhet. Mina jordnötskakor brukar få "bo" i kylskåpet där de håller minst en månad.
200 g smör, rumstempererat
2 dl strösocker
2 dl hackade jordnötter
2 dl havregryn
3 dl vetemjöl
Ev. mörk choklad till garnering, ca 100 g.
- Hacka nötterna och sätt ugnen på 200 grader.
- Rör smör och socker poröst.
- Blanda i övriga ingredienser och rör till en jämn deg. Lättast går det om du lägger degen på bakbordet och blandar med händerna.
- Rulla till bollar och platta till.
- Lägg på plåt klädd med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen, 200°, ca 10 minuter. Kakorna ska få lite färg i kanten.
När kakorna svalnat kan du doppa ena änden i smält choklad eller spritsa ränder över kakan. Av receptet får jag ut 30 kakor, men det beror förstås på hur stora kakor du gör.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar