Summa sidvisningar

onsdag 4 juni 2014

Päronmoussetårta

Har länge funderat på att göra pärontårta men har inte hittat något recept jag gillat. Nu använde jag mig av mitt recept på hallonmousse och använde päronpuré samt päronessens. Päronpurén i sig gav lite för lite smak så jag köpte päronessens på Borgeby kryddgård, som ligger ganska nära där jag bor. http://www.borgebykryddgard.se/aromer-essenser Att koka egna päron eller att använda konserverade päron var min första tanke men moussen blir grynig av det så jag föredrar puré på burk, det vill säga barnmat! Använd den större burken (ca 190 gram beroende på fabrikat). Jag färgade moussen lätt ljusgrön och hade lite mer färg i gelén på toppen. Riktigt god blev den och den kommer att återkomma på mitt tårtbord!
 
Chokladbotten
2 ägg
3 dl strösocker
135 g smält smör
1 ½ dl vetemjöl                                                                                
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
 
  1. Smörj och bröa en rund springform på ca 22 cm i diameter.
  2. Sätt ugnen på 175° och rör ihop ägg och socker.
  3. Tillsätt smält smör.
  4. Blanda mjöl, kakao, vanilj och salt och sikta ner i smörblandningen.
  5. Häll i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter. Kakan ska vara lite kladdig (men inte kladdig som en kladdkaka). Låt svalna.
Päronmousse
4 blad gelatin
1 burk päronpuré, ca 190 gram
3 msk äppeljuice
päronessens, några droppar
150 g florsocker
500 g vispgrädde
grön hushållsfärg, helst i form av pasta/gelé
 
  1. Blötlägg gelatinet i kallt vatten.
  2. Vispa grädden, hellre lite för lös än lite för hård.
  3. Blanda den rumstempererade purén med florsockret och juicen tills sockret smält.
  4. Smält gelatinet med lite av grädden på låg värme i micro eller i kastrull och blanda ner i purén.
  5. Vänd ner grädden och rör tills det är väl blandat. Tillsätt några droppar päronessens efter smak och tillsätt lite grön färg.

Montering
 
Lägg chokladbotten i en ren springform. Ha gärna ett smörpapper i botten så är det lättare att få loss tårtan när den ska serveras. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 Klipp ett ark OH-plast (eller plastficka) i tre delar på längden. Tejpa ihop dem med frystejp till en lång remsa. 
 
Sätt remsan runt kakan och tejpa ihop. Se till att alla tejpbitar sitter på utsidan, och inte in mot tårtan.
 
Sätt fast ringen/ytterkanten på formen.
 
Häll moussen i formen. Frys in. Plasta tårtan väl så det inte kommer in luft och torkar ut den. Den klarar sig i frysen flera veckor. Det går också bra att låta moussetårtan stelna i kylskåp över natten, men den behöver ganska många timmar för att få rätt konsistens.
 
Färdigställande av tårtan Ta fram tårtan ur frysen i god tid så den hinner tina ordentligt. Jag brukar ställa in den i kylskåpet dagen innan, men vill man tina den i rumstemperatur så går det bra och det tar minst 3 timmar. Lägg över tårtan på ett tårtfat medan den ännu är frusen, det är svårt att flytta tårtan efter den tinat.

För att få riktigt släta och fina kanter tar man bort plasten innan tårtan tinat, men ska tårtan transporteras så är det bättre att plasten är kvar till den ska dekoreras.
 
Gör tårtgelé om du vill, jag färgade min grön och smaksatte med päronessens.

Dekorera tårtan med t.ex. päron, choklad eller några vackra levande blommor. Den här gången gjorde jag två tårtor och den ena blev klädd med choklad och den andra fick bitar
av choklad. I båda fallen tempererade jag vit och mörk choklad. Till bitarna la jag först vit och sedan mörk choklad i små högar på bakplåtspapper och drog upp med en sked till    avlånga bitar. Låt stelna i kylskåp.

Till den andra tårtan använde jag OH-ark på samma sätt som i tårtformen tidigare, i en lång remsa. Nu måste remsan vara exakt lika lång som tårtan är i omkrets. Jag häller tempererad choklad på remsan och stryker slätt. Sen flyttar jag remsan en bit på bordet så den inte fastnar. När chokladen övergår från att vara blank till att bli matt i färgen, sätter jag den runt tårtan. Låt inte plasten överlappa varandra i ändarna för då får du inte av den. Sätt in i kylskåp i några minuter och dra sedan av plasten.

 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar