Summa sidvisningar

onsdag 13 augusti 2014

Drömtårta


Drömtårta är en riktig klassiker som har funnits i Sverige sedan 1800-talet och som finns i liknande versioner över hela världen, ofta under namnet Swiss-roll. Först på senare år har jag börjat uppskatta kakan, då jag tidigare inte varit förtjust i smörkräm. Jag använder ett standardrecept från boken Sju sorters kakor och har bara ändrat lite i just tillredningen. Enligt receptet ska smör och socker bara röras ihop men jag tycker att det smakar för mycket smör då, så jag brukar vispa med elvisp åtminstone i fem minuter. Samma recept använder jag till tårtbotten ibland när jag vill ha många bottnar och oftast till barntårtor. Då bakar jag av en sats i två springformar, så blir de lite högre än i långpanna. Det behövs dubbel sats till en tårta, alltså fyra bottnar, eller fler. Det är stor skillnad på olika sorters kakao och till det här receptet tycker jag att det behövs en kraftig kakao, gärna av den röd-bruna sorten som till exempel Valrhona.
Tips
När man ska göra smörkräm är det viktigt att smöret är rumsvarmt, då det brukar vara svårt att värma smör i mikro utan att det börjar smälta. Om du ändå värmer i mikro och det börjar smälta- börja om med nytt smör! Det blir inte bra! Om ditt smör är kylskåpskallt så går det att se till att få precis lagom konsistens på det, medan du bakar kakan. Väg upp den mängd smör du behöver och lägg det i en skål med ljummet vatten. Vattnet ska inte vara varmt alls, utan mer åt det kalla håller (mellan kallt och ljummet). Smöret kan ligga i vattnet precis som det är, och behöver alltså inte plastas in. Efter 10-15 minuter är konsistensen perfekt!

Chokladbotten
3 ägg
1 ½ dl strösocker
¾ dl potatismjöl
2 msk kakao av bra kvalitet, gärna Valrhona
1 tsk bakpulver

1.       Sätt ugnen på 240°C eller om du har varmluftsugn på 200°C

2.       Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna

3.       Vispa ägg och socker tills det blir vitt och pösigt

4.       Blanda mjöl, kakao och bakpulver i en annan skål samt sikta ner det i äggsockret. Blanda väl

5.       Häll smeten på bakplåtspappret och stryk ut noggrant till ett jämt lager, den kommer inte att jämna ut sig själv som en sockerkaka gör.

6.       Grädda mitt i ugnen i cirka 5 minuter.

7.       Stjälp upp den nygräddade kakan direkt på ett smörpapper med strösocker på (alternativt på en fuktig kökshandduk)

8.       Dra av pappret som var i ugnen direkt. Om pappret sitter fast kan du pensla pappret med lite vatten så lossnar det lättare

9.       Gör smörkrämen medan kakan kallnar.

 
Smörkräm
120-150 gram smör
2 dl florsocker
½ tsk äkta vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)
1 äggula


1.       Blanda smör och florsocker i en bunke och vispa med elvisp i fem minuter på hög hastighet

2.       Tillsätt vanilj samt äggula och vispa ytterligare en minut

3.       Bred ut smörkrämen jämt över hela kakan men låt det vara tunnare i båda ändarna

4.       Rulla ihop till en fast rulle, utan lufthål, med hjälp av smörpappret

5.       Lägg rulltårtan i kylskåpet med pappret runt om och skarven nedåt

6.       Drömtårtan håller sig en vecka i kylskåp men går även utmärkt att frysa in

7.       Skär den kalla kakan i ganska smala skivor och för att få det snyggt kan man värma den vassa kniven i varmt vatten och torka torr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar