Summa sidvisningar

söndag 3 augusti 2014

Fudgekaka


 
En riktigt mastig och god chokladkaka med fudge på toppen. Kakan serveras kall och blir godare om den bakas dagen innan den ska ätas. Kakan räcker till många och det är gott att servera något friskt till, som hallon eller vinbär till exempel.

 

 

Chokladkaka

100 gram smör
5 msk kakao
1 ½ dl vetemjöl
3 dl socker
½ tsk vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)
1 krm salt
3 ägg
 
  1. Smöra en 24 cm rund springform.
  2. Sätt ugnen på 175°.
  3. Smält smöret i en kastrull.
  4. Blanda övriga ingredienser i en bunke och tillsätt det smälta smöret. Rör till en jämn smet.
  5. Grädda i 175° ca 20 min.
  6. Låt svalna medan du gör fudgen. 

Fudge

1 dl sirap
1 dl socker
2 dl vispgrädde
100 gram mörk choklad
100 gram smör

    1. Blanda alla ingredienser utom smöret i en kastrull.
    2. Koka tills fudgen börjar tjockna. Rör under tiden ordentligt så det inte fastnar.
    3. Tillsätt smöret och rör om tills allt är smält och väl blandat. Smöret måste vara helt blandat med fudgen, annars lägger det sig ovanpå kakan.
    4. Häll fudgen över kakan och låt stå i kylen i ca 3 timmar innan den avnjutes. Jag garnerade med vita vinbär.

    Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar