Summa sidvisningar

söndag 20 november 2011

Adventsbullar, lussekatter och saffranslängder

Igår kväll satte jag en saffransdeg som fick jäsa i kylskåpet över natten och i morse var det dags att baka ut den. Barnen var saliga och gjorde fina lussekatter medan jag gjorde fyllda adventsbullar och flätor. Min man brukar säga att jag är med i Anonyma julmissbrukare, och jag får nog begära utträde för så här sen har jag aldrig varit med julbaket! Det är en vecka kvar till första advent och då brukar frysen vara full med diverse julgotter men i år är den full med allt annat än julkakor. Pepparkaksbaket som vi påbörjade för en månad sedan räknas inte, för de första pepparkakorna brukar i vanliga fall bakas i oktober hemma hos oss, så även där var vi sena i år. Men nu är vi igång!

När jag skulle köpa saffran fanns det bara av märket Garant i båda butikerna jag besökte och jag kände mig skeptisk till lågprissaffran men tänkte ge det en chans. Till nästa saffransbak måste jag leta vidare efter annat fabrikat på Apoteket eller i annan butik för Garants saffran var alldeles för finfördelad och gav inte mycket smak.

Precis som med kanelbullar föredrar jag att baka med fördeg och det är behändigt med en andra jäsning i kylskåpet över natten. Dessutom är den kalla degen väldigt smidig och lättkavlad jämförd med en deg jäst i rumstemperatur. Trevlig första advent önskar jag er alla!!


Fördeg
5 dl mjölk
50 g jäst
500 g vetemjöl

Deg
200 g strösocker
225 g smör, rumstempererat
5 g salt
550 g specialvetemjöl (vanligt vetemjöl går också bra)
1 ägg
2 pkt saffran, sockerbit och 1 msk sprit att lösa saffranen i

Fyllning/remons till adventsbullar och/eller saffransfläta
225 g smör, rumstempererat
200 g rårörsocker
100 g strösocker
40 g vetemjöl
100 g sötmandel, finhackad, eller mandelmassa
4 tsk vaniljsocker eller 2 tsk vaniljpulver (Bourbon Vanilla ground organic vanilla powder)
(Russin – lägg i blöt i kallt vatten minst 30 minuter innan användning, sila av vattnet)

Äggstrykning/pensling
1 ägg
1 äggula
En liten nypa salt

Flagad mandel att strö över
Eller blötlagda russin till lussekatter


Fördeg
Blanda den smulade jästen med kylskåpskall mjölk samt mjöl, till en jämn smet. Täck med bakduk och låt jäsa i rumstemperatur ca 2 timmar.

Deg
  1. Krossa saffranet tillsammans med en sockerbit i en mortel och häll på en matsked varm sprit, för att få ut mesta möjliga smak.
  2. Blanda alla degingredienser med fördegen och arbeta samman i en köksassistent, först på låg hastighet i 5 minuter och sedan på högre hastighet i 10 minuter.
  3. Låt degen vila i kylskåp i 30 minuter eller över natten, om du vill vänta med att baka ut den.
  4. Mät upp ingredienserna till fyllningen och kör den fluffig med elvisp. Sätt bullformar glest på plåtar om du vill göra fyllda bullar.
  5. Dela degen i två delar och kavla ut en i taget och bre på fyllning till flätor. Rulla ihop, flytta till plåt och klipp fläta. Vill du göra fyllda bullar eller lussekatter är det lättast att rulla degen till en längd, skära i bitar och rulla till bollar. Innan du har rullat alla bollar så har spänningen släppt i den första bollen du rullade och de är då lättare att rulla till lussekatter eller platta ut för att lägga i fyllning.
  6. Till fyllda bullar blir det lagom med en tesked fyllning. Nyp ihop degen och lägg bollen med skarven ner i en bullform.
  7. Tryck ner russin hårt i lussekatterna direkt och pensla med äggstrykning innan bullarna/längderna har jäst och strö över flagad mandel på fyllda bullar och längder.
  8. Grädda bullar mitt i ugnen på 240° alternativt i varmluftsugn på 210°. Gör du längder behöver du sänka temperaturen med ca 30°. Grädda tills de fått fin färg. Låt bullarna eller längderna svalna på galler under bakduk.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Carina, här kommer några frågor om du har möjlighet att svara på? Kan man vispa fördegen med elvisp? Är det en special pensling med extra äggula? Jag har ingen köksassisitent, måste jag då vispa degen med elvisp längre? Önskar er en trevlig 1:à advent! Helene

Carina sa...

Hej Helene! Ibland glömmer jag att andra inte har en assistent då jag haft det så länge, men visst kan du använda elvisp. Kör med degkrokarna på elvispen ungefär lika länge som jag kör med assistenten. Du kan pensla precis som vanligt om du vill, det blir bara lite vackrare yta om man har i en extra äggula och saltet löser äggvitetrådarna. Viktigast är att inte pensla bullarna när de är färdigjästa bara då de lätt sjunker ihop. Pensla före jäsning. Lycka till och trevlig första advent till dig med!

Anonym sa...

Tack för de små trixen. Ser på bilderna att dina lussekatter har en extra blank ock fin yta. Räcker det med att röra fördegen med slev- blir den tillräckligt slät då? Kram H

Carina sa...

Det räcker att röra fördegen med slev, det är bara jästen som ska lösas och smeten som ska bli jämn. Kram

Skicka en kommentar