Summa sidvisningar

lördag 6 oktober 2012

Tryffelkaka med körsbär

Det är intressant att se vilka olika smaksättningar som är vanligt förekommande i olika länder och när jag bodde i USA la jag märke till att de ofta använde till exempel körsbär och vindruvor, även om vindruvor är mest vanligt förekommande i godis. Har tänkt ett tag att jag vill testa att baka något sött med körsbär, även om det inte alls är säsong för körsbär nu. Det blev en liten mördegskaka med fyllning av tryffel smaksatt med ljust muscovadosocker och så ett körsbär på toppen. Kakan blev väldigt god men hade varit mer estetiskt tilltalande med färska bär så nästa gång får bli till sensommaren när färska bär kan användas. Att använda frysta bär som hackas och blandas i ganachen hade säkert varit gott också. Eftersom det är socker i ganachen är det viktigt att använda en choklad med hög kakaohalt så kakan inte blir övermäktigt söt.

 
150 g mjukt smör
1 ¼ dl strösocker
½ tsk salt
1 äggula
4 dl vetemjöl

 225 g mörk choklad med 70% kakaohalt, hackad 
150 g ljust muscovadosocker
165 g grädde

1 tsk flingsalt, krossad 

Körsbär utan kärnor

1.              Rör ihop smör, socker och salt så det blir fluffigt

2.             Tillsätt äggulan

3.             Sikta ner mjölet i bunken och rör om tills det är väl blandat

4.             Rulla bollar, ca 10 g per styck, och tryck ut tunnt i små aluminiumformar

5.             Låt vila i kylskåp i 30 minuter

6.             Grädda tills degen är ljust brun och låt svalna helt. Om gropen i mitten ”försvunnit” under gräddningen kan man trycka ner undersidan på ett teskedsmått i kakan, direkt när kakorna kommer ut ur ugnen

7.             Ta bort kärnorna ur de färska eller frysta, tinade körsbären

8.            Ställ en skål över vattenbad och häll i choklad, socker, grädde och salt. Låt chokladen smälta och rör om till det blir en jämn smet/ganach

9.             Häll ganachen i kakans fördjupning och lägg på körsbären. Tryck ner bären lite. Används färska bär och du lämnar kvisten kvar så behöver bären inte kärnas ur

10.         Låt stå svalt i minst 1 timme innan servering.

1 kommentar:

Petra sa...

Tjoho... äntligen !! Välkommen tillbaka, ser mumsigt ut ! <3
Kramkram P

Skicka en kommentar