Summa sidvisningar

måndag 29 juli 2013

Lavendelskorpor

Idag började jag jobba igen efter semestern och nu när livet är någotsånär normalt kände jag behov av att baka. Något med lavendel hade jag bestämt mig för och då jag inte bakat lavendelskorpor på flera år, fick det bli det. Årets skörd av lavendelsocker ligger fortfarande och gottar sig i en burk och ska snart mixas till fint pulver, men i skafferiet fanns så det räcker och blir över. Lavendel kan vara lite vanskligt då för hög dos kan ge smak av parfym och för lite blir mesigt. När jag knåpade ihop receptet hade jag först tänkt mig att det skulle bli hårda biscotti, som man får genom att använda mycket ägg och lite smör. Istället blev det mer som spröda skorpor som man får genom att använda mycket smör och lite ägg. Då jag använde både smör och mycket ägg visste jag inte hur konsistensen skulle bli, men de blev som sagt var mer åt det spröda hållet. Som vanligt snöar jag ofta in på ett speciellt bakverk och blev nu sugen på att baka fler skorpor. Några av mina favoriter är citronskorpor, saffransbiscotti och hasselnötsbiscotti.

100 g smör
2 dl lavendelsocker (2-3 msk lavendel mixas med strösocker)
3 ägg
420 g vetemjöl (7 dl)
2 ½ tsk bakpulver
½ tsk salt
80 g mörk eller vit choklad
 
 1. Sätt ugnen på 175°.
 2. Rör smör och socker poröst.
 3. Tillsätt äggen, ett i taget och rör noga mellan varje.
 4. Hacka chokladen och blanda med övriga torra ingredienser.
 5. Rör ned i smeten och blanda väl.
 6. Mjöla händerna och rulla  3 längder.
 7. Lägg dem på bakplåtspapper på en plåt och tryck till dem lite med fingrarna .
 8. Grädda i mitten av ugnen i 15-18 minuter.
 9. Ta ut plåtarna och sänk ugnstemperaturen till 100°.
 10. Låt längderna svalna i tio minuter innan du skär dem i 2 cm breda bitar. Vänd upp skorporna på högkant och låt dem torka i ugnen i ca 50 minuter tills de är spröda och fina. Alternativt stänger du av ugnen efter en stund och låter skorporna stå på eftervärme hela natten.
 11. Låt dem svalna innan du packar ner dem i en burk, gärna tillsammans med några lavendelblommor.
 

1 kommentar:

Anna Chastagnier sa...

Jag vet inte om detta meddelande men jag håller tummarna!Jag söker förtvivlat efter recept till Jullöv och hamnade på ett forum där du nämner att din mamma brukar göra sådana... Ett gammalt inlägg förvisso men kanske finns det möjlighet att få ta del av ert recept? Jag bor i södra frankrike och tycker om att kunna bjuda på svenska specialiteter, och jullöv var en kaka som min mormor bakade. Tyvärr finns inget recept bevarat... Hoppas på det bästa och kan kanske få ge ett franskt recept i utbyte...? Vänliga hälsningar, Anna Chastagnier t.chastagnier@gmail.com

Skicka en kommentar