Summa sidvisningar

lördag 13 juli 2013

Rocky road kladdkaka



 
På semestern vill man ibland unna sig något riktigt gott och den här kakan är riktigt härlig och mäktig! Det började med att jag i affären såg flerfärgade minimarshmallows och tänkte att barnen kommer att uppskatta att få något så färgglatt på en kaka. Tanken är att kakan ska räcka till många så jag använde en stor form och gjorde en ganska hög kaka för att vara kladdkaka. Kakan på bilden är en och en halv sats medan receptet är för en vanlig sats. Jag använde mina favoritnötter pekannötter och pistasch, men dom kan vara svåra att få ta i och cashewnötter är ett bra alternativ. Uteslut saltet från toppingen om du använder saltade nötter.
Chokladkaka
2 ägg
3 dl socker
135 g smält smör
1 ½ dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
  1. Smörj och bröa en form på ca 24 cm i diameter och sätt ugnen på 175°.
  2. Rör ihop ägg och socker och tillsätt smält smör.
  3. Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke och sikta ner i smeten.
  4. Bred ut smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter. Kakan ska vara lite kladdig, men inte som en kladdkaka.

Kolaglasyr

1 dl strösocker
¾ dl grädde
½ dl ljus sirap
35 g smör

 Topping
2 ½ dl minimarshmallows
1 dl pistaschmandlar, naturella
1 dl pekannötter, naturella
50 g mörk choklad
1/2 tsk flingsalt

Färdigställande
  1. Lägg alla ingredienserna till kolaglasyren i en kastrull, koka upp och låt sjuda till kolan är 120°, ca 8-12 minuter.
  2. Grovhacka under tiden nötterna och chokladen.
  3. Häll glasyren över den kalla kakan medan ringen sitter kvar runt om. Alternativt flyttar du kakan till ett fat och sätter fast ringen runt kakan igen så kolaglasyren inte rinner av.
  4. Toppa med minimarshmallows, nötter och choklad samt krossa flingsaltet över kakan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar