Summa sidvisningar

onsdag 10 juli 2013

Sommarkaka – Brysselkex

På sommaren vill jag ha många små kakor i en burk så jag lätt kan ta med mig en stor hög när vi ska på utflykt eller åka och bada! Då ska det vara en lättbakad kaka som klarar sig utan kylskåp och är lika god efter flera timmar ute i solen. Den traditionella kakan brysselkex passar utmärkt för det ändamålet. Baka gärna dubbel sats då det tar nästan lika lång tid och de flesta brukar uppskatta kakan. Önskar er en skön sommar med många härliga fikastunder!

 
4 ½ dl vetemjöl
1 dl strösocker

 2 tsk vaniljsocker

 200 g smör

 
Strösocker och färg

 
Hacka samman alla ingredienser eller kör i matberedare tills det blir smuligt. Krama ihop till en deg.
 
 Sätt ugnen på 175°C och lägg bakplåtspapper på plåtar.

Färga strösocker genom att hälla socker och färg i en plastpåse stäng påsen och ”krama” sockret tills färgen är helt utblandad. Gör färgen lite mörkare än den nyans du vill ha på kakan, lättast är det med geléfärg men vanlig hushållsfärg funkar också.

Krama ihop/rulla degen till två rullar och rulla i det färgade sockret.

Lägg rullarna på t.ex. en skärbräda eller bricka och låt stelna i kylskåpet ca 30 minuter. Det går bra att ha längre i kylen om du vill vänta med att baka ut.

Skär rullarna i skivor och lägg på plåt.

Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter, kakorna ska inte få så mycket färg. Låt svalna på galler.

Kakorna håller några veckor i rumstemperatur i tät burk, men vill du att de ska hålla längre rekommenderas kylskåpet eller frysen.


http://sotasaker.com/manadens-sotsak-semester/
 

2 kommentarer:

Karin sa...

Hejsan! Har länge tänkt att baka just Brysselkex och jag tackar och bockar för socker/färg tipset, det ska jag verkligen använda mig av. Ha en fin sommarkväll Karin

Carina sa...

Hej Karin!
En fin sommarkväll till dig med!

Skicka en kommentar