Fudge är något som jag tillverkat till jul under många år, i
olika varianter. En gemensam sak har dock varit att det alltid har varit en len
och krämig fudge. Det här receptet däremot är inte av den sorten utan det är
den traditionella fudgen med kort konsistens som smälter i munnen. Den är inte lika smulig och sockrig som den brittiska/skottska, utan mer ett mellanting. Riktigt
god är den och något helt annat än den lena sorten, så lite konstigt är det att
det heter samma sak fast de smakar så olika. Receptet är av konditor Jan
Hedh. Det blir ungefär små 75 bitar.
5 dl vispgrädde
500 g strösocker75 g glykos
1 vaniljstång eller ½ tsk äkta vaniljpulver
Till kavling; florsocker
1.
Häll grädde, socker och glykos i en kastrull.
Skrapa fröna ur vaniljstången och tillsätt i kastrullen.
2.
Koka under omrörning till 117°. Kyl kastrullen i
ett kallt vattenbad och torka kastrullen torr på undersidan.
3.
Stänk vatten på en marmorskiva eller stenskiva
(eller en ren ugnsplåt) och häll upp massan.
4.
Låt vila i 5 minuter och tablera sedan massan
(stryk den fram och tillbaka på skivan med en degskrapa eller stekspade i metall)
tills den svalnar.
5.
Sikta florsocker i dina händer och arbeta massan
smidig och hanterbar i händerna. Om fettet kryper ur massan tillsätter du lite florsocker
så går det in igen.
6.
Gör inget uppehåll i ditt arbete med massan för
då stelnar den. När massans konsistens är lite fastare lägger du den på ett
bakplåtspapper pudrat med florsocker och kavlar ut massan till ungefär 1 cm
tjocklek, eller hur du önskar ha den.
7.
Låt fudgen stelna i rumstemperatur i 24 timmar.
8.
Skär upp i bitar och förvara i tät burk. Njut!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar