Summa sidvisningar

söndag 24 november 2013

Vetedegsrutor med vanilj- och färskostfyllning (aka Philadelfiarutor)


 
Himmelskt gott vetebröd bakat i rekordfart! Snabbare än så här går det inte att baka vetebröd och resultatet är mycket gott! Det går bra att göra bullar av degen men då behöver du tillsätta lite mer vetemjöl så degen blir hanterbar. Rulla bollar, platta ut i handflatan, lägg på en klick fyllning, nyp ihop och lägg med skarven ner i en bullform.

 
 
 
Ca. 48 styck

1pkt jäst
5 dl mjölk
150 smör, rumstempererat
1 ägg
1 dl socker
½ tsk salt
10-11 dl vetemjöl

Fyllning:
150 gr smör rumstempererat
2 tsk äkta vaniljpulver
3 dl florsocker
100 gram färskost, typ Philadelphiaost, rumstempererat

Äggstykning: 1 ägg, 1 tsk kallt vatten, 1 nypa salt
Pärlsocker
Hackade hasselnötter

1.       Smula jästen i en stor bunke eller i en asistent.  
2.      Värm mjölk till 35-37° och häll över jästen. Rör om tills jästen löst sig.
3.      Tillsätt ägg, socker, smör och salt.
4.      Tillsätt vetemjölet lite i taget och rör om ordentligt eller kör i hushållsassistent i några   minuter. Degen ska vara lös.
5.      Låt degen jäsa i 30-45 minuter. Sätt ugnen på 200°.
6.      Platta ut degen i smord långpanna.  Använd lite mjöl på handflatan då degen är väldigt kletig. 
7.      Gör 45-55 hål och fördela fyllningen i hålen (drygt 1 tsk i varje hål). Jäs 30 minuter.
8.      Pensla med äggstrykning och strö över pärlsocker och hasselnötter. Grädda tills färgen är fin, ca.15-20 min i 200°/180° varmluft. Skär den avsvalnade kakan i 48 bitar.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jisses vad gott det lät ! kanske en variant att testa nästa gång ! Kram ♥

Skicka en kommentar