Summa sidvisningar

tisdag 27 september 2011

Ahlgrens bilartårtaDen här tårtan var en av tårtorna jag bakade till jubileet på dotterns förskola nyligen. Jag var lite rädd att den skulle bli sötsliskig men det blev den inte utan den var helt okej även för vuxna. Man kan smälta godisbilar av olika färg tillsammans om man vill, men jag valde att göra tre olika lager för att jag tycker att det ser trevligare ut. De smälta bilarna behöver stå i kylskåp omkring 6 timmar, men gärna över natten, innan de kan vispas till mousse, så tänk på att vara ute i god tid. Livsmedelsfärg att förstärka färgerna med köper jag på http://www.kakburken.se/  jag tycker att det är lättast att jobba med färg i geléform.

3 dl grädde
60-70 gram rosa bilar
Rosa/röd livsmedelsfärg

3 dl grädde
60-70 gram gröna bilar
Grön livsmedelsfärg

3 dl grädde
60-70 gram vita bilar


Dag 1
Värm 3 dl grädde i en kastrull och häll i 60-70 g rosa bilar klippta i små bitar. Smält på svag värme, rör om då och då tills alla bilar smält. Tillsätt livsmedelsfärg om så önskas. Häll över smeten i en bunke ställ i kylskåp. Diska kastrullen och fortsätt med färg två och tre. Täck bunkarna med plast och låt stå i kylen i minst 6 timmar.

Dag 2
Börja med att baka en tårtbotten, här passar det med en springform på 20 alternativt 22 cm i diameter. Dela den färdiga botten i tre delar och spara två av bottnarna i frysen till ett senare tillfälle.

Tårtbotten
2 ägg
2 dl socker
1 ½ dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 dl hett vatten

Smörj och bröa en form i botten. Lämna kanterna osmorda så blir det rakare kanter på tårtbotten. När kakan är färdigbakad skär du loss kanterna efter att den svalnat.

Vispa ägg och socker poröst, först på låg hastighet och sedan på hög. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i blandningen. Tillsätt hett vatten och häll smeten i formen.

Grädda i ca 30 minuter i nedre delen av ugnen i 200° (varmluft 175° och något kortare baktid). Dela i tre delar.

Montering
  1. Lägg en tredjedels tårtbotten i en rengjord springform.
  2. Fodra med Overheadark som du klippt och tejpat ihop till en remsa.
  3. Vispa en färg i taget och spritsa/bred ut på tårtbotten.
  4. Fortsätt med nästa färg tills det blir tre lager. Stryk ytan slät.
  5. Täck med plast och frys in eller ställ i kylen. Är den kalla moussen svår att vispa går det bra att späda med lite mer ovispad grädde.

Ta fram tårtan ur frysen 3 timmar innan servering och dekorera med bilar. Tårtan på bilden har även ett grönt tygband runt tårtan som jag tog bort vid servering.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jisses, här får man baka 2 dagar. Men jag blir sugen på att göra denna. La familia skulle bli överlyckliga-ty vi är en sötälskande familj!!! :)
KRAM Lena I Bankeryd

Skicka en kommentar