Summa sidvisningar

tisdag 6 september 2011

Barnen bakar kladdkaka

I söndags var barnen och jag ute för att plocka björnbär. Mina bär är passerade och infrysta för att lite senare användas i en tårta med choklad- och björnbärsmousse på chokladtryffelbotten. Barnen åt upp många av sina bär men sparade lite för att göra en egen tårta, vilket oftast innebär att de bakar en kladdkaka som de har grädde och bär på, och så även idag. Åttaåringen läser receptet och tar fram och mäter upp ingredienserna, medan fyraåringen får röra om i bunken. Mitt jobb är att sätta på ugnen och smälta smör. Här är receptet på den kladdkaka vi tycker är godast.

100 g smör
3 dl socker
2 ägg
5 msk kakao
1 ½ dl vetemjöl
en liten nypa salt

  1. Smörj en valfri form. Vill man stjälpa upp kakan är det bra att bröa formen med ströbröd eller kokos, men mina barn vill ofta servera ur formen och då brukar vi utesluta ströbrödet/kokosen
  2. Sätt ugnen på 175°
  3. Smält smöret och blanda alla ingredienser i en bunke
  4. Häll upp i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 30 minuter.

När barnen bakar väljer de helst en form som inte är "rund och tråkig", utan hellre något annat som t.ex. en stjärna eller som här, en hjärtformad. På med vispad grädde och egenplockade bär och så är barnen tårta klar att avnjutas!

1 kommentar:

Anonym sa...

Naminamnam, har sista veckan bakat två kladdkakor. Den ena till stallet och den andra hem, BARA för att det är så himla gott !!!!
Det ser härligt ut ! Kram / P

Skicka en kommentar