Summa sidvisningar

torsdag 1 september 2011

Chokladmoussetårta med jordgubbskompott

Mycket god tårta som du behöver en termometer för att göra, enklast med en digital. Inget jag rekommenderar för den som inte är van att baka, då det är lite mycket på en gång när chokladen ska vara 55° samtidigt som sockerlagen ska vara 122°, men är du modig och noggrann, så varför inte!


Jordgubbskompott
250 g jordgubbar
180 g socker
1 vaniljstång
2 gelatinblad

 1. Lägg gelatinet i kallt vatten.
 2. Koka upp jordgubbar, socker och vaniljstång. Använder du frysta, tinade jordgubbar, häll av vätskan först, annars blir kompotten för lös.
 3. Sänk temperaturen och låt koka några minuter.
 4. Klä en form med samma diameter som tårtbotten, med plastfilm.
 5. Skaka av vattnet från gelatinbladen och tillsätt till kompotten.
 6. Häll allt i den fodrade formen och frys i 30 minuter.

Chokladtårtbotten
50 gram smör
1 dl mjölk
2 ägg
2 dl socker
2,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
2 tsk bakpulver

Smörj och bröa en form på 20 cm. Smält smöret och blanda i mjölken. Vispa ägg och socker vitt och pösigt och häll smörblandningen över, rör till en jämn smet. Blanda och sikta ner de torra ingredienserna i smeten, rör om tills det blir slätt men vispa inte. Gräddas i nedre delen av ugnen i 175° ca 35-40 min. Dela i tre delar när den svalnat.


Chokladmousse
100 g äggula
70 g vatten
140 g socker
350 g mörk choklad, 65-72% kakaohalt
500 g lättvispad grädde

 1. Vispa de kalla äggulorna lätta och luftiga på mellanväxel.
 2. Vispa grädden.
 3. Finhacka chokladen och förbered för att smälta.
 4. Koka vatten och socker till 122° och häll det över äggulorna.
 5. Smält chokladen till 55° och blanda hälften av den lättvispade grädden med den varma chokladen.
 6. Vänd snabbt ner den resterande grädden och sist äggmassan till en slät mousse. Skulle det bli klumpar av choklad eller sockerlag, så sila den innan du häller över den i tårtformen.

Montering

 1. Fodra en ren springform med en diameter på 24 cm, med overheadplast. Klipp ett overheadark i tre delar på längden, tejpa ihop med t.ex. frystejp till en lång remsa och fodra formen med den.
 2. Lägg i en tredjedels tårtbotten och fukta den med en sockerlag. (1/2 dl vardera av socker och vatten som får koka några minuter, tillsätt sedan en skvätt sprit, t.ex. Konjak, Punsch eller Cointreau).
 3. Stryk lite av moussen på botten.
 4. Ta fram kompotten ur frysen och lägg ovanpå. Fyll på med resten av moussen och stryk den slät med en palett eller en platt, bred kniv.
 5. Plasta in tårtan och frys den i minst 2-3 timmar.

Färdigställande av tårtan

Ta gärna fram tårtan dagen innan den ska serveras så den kan tina långsamt i kylskåp. Ta bort tårtan ur formen medan den ännu är frusen och placera på det fat du har tänkt använda för servering. Garnera. Tårtan på bilden har choklad runt och det kan du göra så här: gör en remsa av oh-plast som ovan. Den behöver vara exakt lika stor som insidan av tårtformen, plus 0.5 cm. Gör remsan lika hög som du vill att chokladen ska vara runt tårtan.

Hacka mörk choklad, gärna 70%-ig men Marabous mörka choklad fungerar också. Smält ca 2/3 av chokladen i mikro på halv effekt. Rör om efter en stund, innan den smält helt. Den får inte bli för varm. Rör om tills all choklad har smält. Tillsätt resten av den hackade chokladen och rör om tills all choklad smält. Om det inte smälter kan du värma lite försiktigt i mikron igen, men oftast smälter det bara man rör om ordentligt.

Bred ut ett tunt lager choklad på plasten som ligger på köksbänken. När chokladen skiftar färg och blir lite matt, tar du tag i kanterna på plasten och sätter den runt moussetårtan. Sätt in i kylen 5-10 minuter så att chokladen kristalliseras. Ta ut tårtan och dra av plasten.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Mums filibabba.... känns lite för komplicerat för min bakning men jag kanske kan få gå i din skola ngn gång när vi träffas ?
Kram till er alla / P

Carina sa...

Självklart! ;)
Men ärligt talat så tror jag faktiskt att du klarar att göra den utan hjälp! Kram

Skicka en kommentar