Summa sidvisningar

onsdag 21 september 2011

Limemoussetårta

Den här tårtan är så frisk i smaken att man kan få för sig att den är nyckelhålsmärkt! ;) Den är i och för sig mer fettsnål är de flesta av mina moussetårtor då den innehåller Kesella, men äter man tårta så gör man och då tycker inte jag att man ska sikta efter en nyttig tårta, utan att istället vara nyttig när man inte äter tårta. Jag är väldigt förtjust i lime och då det är lime både i krämen och i moussen så blir det väldigt gott. De karamelliserade solrosfröna skulle jag inte ha på en frukt- eller bärmoussetårta men just till denna tårta passar det mycket bra. Läs noga igenom hela receptet innan du börjar.Limekräm
60 g ägg
60 g socker
30 g limejuice
½ lime, finrivet skal
40 g smör

Vispa äggen och hälften av sockret skummigt. Koka upp resterande ingredienser förutom smöret och häll över äggblandningen. Sjud upp under ständig omrörning till en tjock kräm. Vispa ner smöret. Förvara i kylskåp.

Karamelliserade solrosfrön
125 g solrosfrön
25 g florsocker
7 g vatten

Blanda alla ingredienserna på en plåt och rosta dem gyllenbruna i medelvarm ugn, rör om då och då. Låt svalna och förvara i tät burk. Går bra att göra en vecka i förväg.

Tårtbotten
4 ägg
1.5 dl socker
1.5 dl vetemjöl

Vispa ägg och socker länge så att det blir riktigt vitt och pösigt, ca 10 minuter
Sikta ner mjölet och blanda försiktigt.
Häll i 20 cm smord och bröad form med löstagbar kant, och grädda i mitten av ugnen,
200 °C cirka 10-15 minuter. Har du en form på 25 cm, så passar det med 1 ½ sats av smeten. Dela den avsvalnade kakan i 3 delar, du ska bara använda två av dem, en kan du spara i frysen till en annan gång.

Till garnering
Karamelliserade solrosfrön
Vispad grädde
Lime
Kumquat eller annat passande

Kesellamousse
2 ½ blad gelatin
60 äggula
50 g vatten
120 g socker
360 g Kesella gourmet eller vanilj
1 ½ lime, finrivet skal
360 g vispad vispgrädde

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa grädden, hellre lite för lös än lite för hård. Vispa äggulan lätt och luftig. Koka vatten och socker till 122°C och häll det kokande över äggulan. Vispa massan kall på låg hastighet. Smält gelatinet försiktigt med ett par matskedar av grädden och häll ned det i äggulemassan. Vänd ner Kesella, limerasp och den vispade grädden till en lätt mousse.


Montering

  • Lägg en tredjedels tårtbotten i botten på den rengjorda formen och stryk på limekrämen. Ha inte sidorna på tårtformen fastsatta.
  • Klipp ett ark OH-plats (eller plastficka) i tre delar på längden. Tejpa ihop dem med frystejp till en lång remsa. Sätt remsan runt kakan och tejpa ihop. Se till att alla tejpbitar sitter på utsidan, och inte in mot tårtan. Sätt fast ringen/ytterkanten på formen.
  • Fyll på med moussen, spara ca 1/6. Slå formen i bordet så att luftbubblor försvinner.
  • Lägg på ytterligare en tredjedels tårtbotten. Stryk den resterande moussen slät ovanpå. Frys in. Plasta tårtan väl så det inte kommer in luft och torkar ut den. Den klarar sig i frysen upp till en månad. Det fungerar att låta tårtan stelna i kylskåp om man inte vill frysa den, men jag fryser i stort sett alltid så jag kan göra den helgen innan den ska ätas.

Färdigställande av tårtan

Ta fram tårtan ur frysen i god tid så den hinner tina ordentligt. Jag brukar ställa in den i kylskåpet dagen innan, men vill man tina den i rumstemperatur så går det bra och det tar minst 2 timmar. Lägg över tårtan på ett tårtfat medan den ännu är frusen, det är nästan omöjligt att flytta tårtan efter att den tinat.

För att få riktigt släta och fina kanter tar man bort plasten innan tårtan tinat, men ska tårtan transporteras så är det bättre att plasten är kvar till den ska dekoreras.

Strö 1/3 av kanten längst ner med solrosfröna. Resterande frön strör du ut i en cirkel mitt på tårtan, så det täcker drygt halva toppen av tårtan. Spritsa gräddbollar längs kanten med en stor, slät tyll. Dekorera med tunna limeklyftor och halva kumquats.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Låter helt ljuvligt... vilken fin tårta !!!
Och vad många besökare du har på bloggen redan ! KUL !!! Stor kram / P

Carina sa...

Tack P!

Skicka en kommentar