Summa sidvisningar

söndag 16 oktober 2011

Årets första pepparkakor

För många kan det tyckas tidigt att börja med pepparkakor i mitten av oktober, men i vår familj är det helt normalt och enligt mannen ovanligt sent till och med. ;)  Barnen har tjatat i några veckor nu och när jag gjorde saffransskorpor igår så kunde jag också känna att det var hög tid! För att få ut full smak så behöver degen vila 1-2 veckor innan den bakas ut, men visst funkar det efter ett knappt dygn om man vill och degen är ändå den godaste som finns enligt mig.
Jag har testat många olika recept och många andra är mer lättkavlade men inga är goda som dessa! Mina barn har klarat att på egen hand kavla och lägga på plåt sedan de var 4 år av just detta recept, så med lite vilja går det. Ju tunnare man kavlar desto godare och knäckigare blir de. Den här gången arbetade jag in en hyfsat stor mängd med rostad, flagad mandel i en del av degen direkt när jag gjort den. Jag la den mandelblandade degen på en bit folie och formare en rektangel som fick ligga i kyl över natten. Idag på morgonen gick jag upp och skar så tunna skivor jag kunde med vår vassaste kniv och gräddade, redan innan frukost! För en mandelälskare som mig var de himmelskt goda. Lite senare på dagen så bakade äldsta dottern och en kompis några plåtar som sedan fick kristyr på sig.

9-10 dl vetemjöl
3 ½ dl socker
250 g smält smör
1 ¼ dl vispgrädde
1 dl mörk sirap
1 tsk bikarbonat
1 msk mald kanel
2 tsk mald ingefära
1 tsk mald nejlika
1 tsk mald kardemumma
1 tsk mald pomerans


      1. Blanda först de torra ingredienserna ordentligt och tillsätt sedan övriga ingredienser
2. Kör gärna i köksassistent i 10 minuter. Har du ingen så blandar du ordentligt för hand
3. Lägg degen i plastpåsar, platta till och förslut. Låt vila i kylskåp, gärna 1-2 veckor
4. Kavla degen så tunt du kan och grädda i 170° tills kakorna fått fin färg.Barnen bakar!

Ser ni vad de föreställer? - Häst, paket, fladdermus, Pippi Långstrump, vante, nalle, kvast och fjäril! Tre plåtar bakade barnen, en med mest bokstäver.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Karl-Gustav, KUNGEN, gjorde pepparbollar i ett program. Då tycker jag att era är mycket finare o kreativare! :) LENA

Anonym sa...

Tack, barnen är så duktiga! Vi brukar ha en pepparkaksdeg på lut i kylskåpet från oktober till december, så kan de baka när andan faller på. Tja, inte samma deg i två månader då, utan jag gör ny allt eftersom den tar slut! ;)
/Carina

(irreterande att det ska vara så svårt att lämna kommentarer på sin egen blogg, jag fattar inte varför...)

Gottegrisen sa...

Hehe... Svaret är mjölk :o)

Carina sa...

Tack Gottegrisen, trodde det! :)

Marie/Underbara Juletid sa...

Det låter väldigt gott!

Skicka en kommentar