
Pumpakaka
1 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
2 tsk kanel
1 tsk kardemumma
½ tsk salt
1 apelsin, finrivet skal
1 msk pressad apelsin
- Sätt ugnen på 180° och smörj en form på 30x20 cm
- Blanda de torra ingredienserna i en skål
- Smält smöret och vispa ner äggen, blanda i apelsinjuice och apelsinzest
- Blanda ner i de torra ingredienserna och tillsätt riven pumpa
- Häll i formen och grädda till kakan fått färg och släpper i kanten, 30-50 minuter. Låt svalna på galler.
Cake pops
ca 50 g Philadelphiaost
ca 75 g Mascarpone (kan ersättas med Philadelphiaost eller smör)
150-300 g vit eller mörk choklad
Strössel eller annan garnering
- Halvera pumpakakan (eller ta en hel köpt sockerkaka) och smula ner för hand i en bunke. Tillsätt ost och rör om med en sked till en jämn, mjuk men fast deg. Är den för torr eller smulig tillsätter du mer ost.
- Rulla till kulor i lagom storlek och lägg på en bricka med bakplåtspapper. Klipp grillspett i trä i två eller tre delar, klipp bort spetsen, enklast med en sekatör.
- Smält lite choklad och doppa en änden av träspetten i chokladen och stick ner i varje boll. Ställ i kyl att stelna ca 30 minuter.
- Temperera vit eller mörk choklad och doppa bollarna i det, tillsätt eventuellt färg när chokladen smält. Här passar det bäst med en choklad av hög kakaohalt och bra kvalitet. En choklad med högre kakaohalt är lättare att jobba med och ger finare bollar. Strö strössel över direkt om du vill ha det eller sätt i en liten bit grön marsipan som stjälk på pumpan. Vill du hellre spritsa choklad i annan färg på bollarna är det bättre att vänta tills de stelnat. Sätt pinnarna i frigolit eller oasis så de står stadigt. Låt stelna i kylen.
![]() |
Från förra gången jag gjorde cake pops |
Så här fusktempererar jag
För att chokladen ska bilda ett knäckigt hölje runt kakbollen behöver den tempereras men i detta fall brukar det räcka med en fusktemperering. Börja med att finhacka chokladen med en brödkniv och smält ca 2/3 av den på låg/mellan effekt i mikron. Rör sedan ordentligt med en sked så att alla chokladbitar smälter innan du häller i den kvarvarande hackade chokladen. Fortsätt röra tills all choklad har smält, vispa inte för då bildas luftbubblor. Fortsätt röra en stund tills du känner att chokladen har svalnat något. Nu ska chokladen upp några grader i temperatur igen och jag kör ca 10-15 sekunder på 400 w i mikron, beroende på hur mycket choklad det är. Klart!
8 kommentarer:
Vilket roligt bakpyssel. Det måste jag prova någon gång tillsammans med barnen.
Hälsar Helene
Helene!
Titta även på cake pops jag gjorde i augusti för ännu enklare recept. De som är gjorda på Ballerinakex gillar barnen bäst!
/Carina
(Fortfarande svårt att skriva kommentarer, så jag får skriva som anonym)
Mums så gott !!! Nu har jag tagit fram alla jultidningar o njuter ... Kram kram P
Tjoho det lyckades äntligen ... Via ipaden funkade det att kommentera helt plötsligt... Kram igen ;-)
P! Kul att det äntligen funkade att lämna kommentar! Jag har inte tagit fram gamla jultidningar än, men köpt ett par nya men nu blir det nog bara Allt om mats julnummer och tja kanske någon mer... men ingen Amelia jul.. Kram
Tack för tipset. Ju enklare desto bättre för min del! Kram helene
Det är ju väldigt inne nu med cake pops. Åh vad fina dom blev och dom blev säkert hur goda som helst!!
Tack Tina! Har du testat själv?
Skicka en kommentar